2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Macron: Le Pen hatalomra kerülhet a következő választáson

A francia centristák valószínűleg veszíteni fognak a jobboldali politikusokkal, nevezetesen Marine Le Pennel szemben a 2027-es elnökválasztáson, ha nem foglalkoznak a jelenlegi “kihívásokkal” – figyelmeztetett Emmanuel Macron elnök.

A Le Parisien című napilapnak adott, vasárnap megjelent interjúban Macron azt mondta, hogy Le Pen lesz az országban zajló zavargások legnagyobb politikai nyertese.

“Marine Le Pen akkor fog megérkezni [a hatalomba], ha képtelenek leszünk válaszolni az ország kihívásaira, és ha bevezetjük a hazugság vagy a valóság tagadásának szokását” – figyelmeztetett az elnök.

Tekintettel arra, hogy Le Pen és a hozzá hasonlók fő eszköze a “populizmus” – folytatta -, lehetetlen, hogy a centristák versenyre keljenek a jobboldaliakkal az ígérgetés terén. Ehelyett valódi tettekkel kellene visszahódítaniuk a választókat – javasolta az elnök.

Nevezetesen, a hivatalban lévő hatóságoknak valahogyan egyszerre kellene sikereket elérni az “újraiparosításban”, valamint az “ökológiában” és a “közszolgáltatásainkért folytatott állítólagos harcban” – javasolta Macron.

Macron kiállt a rendkívül megosztó nyugdíjreformja mellett is, megismételve álláspontját, miszerint az egyetlen igazi hiba ezzel kapcsolatban az volt, hogy nem reklámozta eléggé a népszerűtlen lépést a nyilvánosságnak.

“Talán az volt a hiba, hogy nem voltam eléggé jelen ahhoz, hogy tartalmat adjak a reformnak és magam vigyem végig” – mondta Macron.

A nyugdíjreform, amelynek része volt a francia nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelése, tömeges tiltakozásokat és polgári zavargásokat váltott ki, amelyek országszerte folytatódnak. Macron döntése, hogy a rendkívül népszerűtlen reformot teljes törvényhozási eljárás nélkül hajtotta végre, tovább fokozta a feszültségeket.

Le Pen, aki háromszor is sikertelenül indult az elnökválasztáson, legutóbbi két próbálkozását Macronnal szemben elvesztette, azzal vádolta Macront, hogy “teljes szakadást” idézett elő a francia közvélemény és az elnökség között. A BFM TV-nek szombaton nyilatkozva azt mondta, hogy a hivatalban lévő elnök “teljesen elbunkeresedett” a reformjával.

“Nem tudja többé elhagyni az Elysée-t [elnöki palota] anélkül, hogy ne váltaná ki a nép haragját, amelyre nem hajlandó hallgatni, és amelynek akaratát nem hajlandó tiszteletben tartani” – mondta, hozzátéve, hogy Macron volt az, aki “a rendetlenség, a káosz eredete”, amely a nemzetet elborítja.

Több közelmúltbeli közvélemény-kutatás szerint Le Pen a folyamatos zavargások nyomán már megelőzte Macront a népszerűségben. Egy április elején a BFM TV számára az Elabe csoport által készített felmérés például azt mutatta, hogy Le Pen 55 százalékot, Macron pedig 45 százalékot kapna, ha akkoriban egymás ellen indulnának egy második fordulóban. A tavalyi választáson Macron kényelmes, mintegy 17 százalékos előnnyel győzte le Le Pent.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó