2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Spiegel: az Egyesült Államok saját szankciói ellenére is üzletel Oroszországgal

Amíg az európai vállalkozók szenvednek az Oroszország elleni szankcióktól, addig az amerikai konkurensek új nagy hasznot hozó vállalkozásokat kötnek – írja a RIA Novosztyi a Spiegel-re hivatkozva. „Amikor az amerikai gazdaság számára fontos, akkor a nyugati nagyhatalom szünetelteti az új orosz hidegháborút” – írja a Spiegel.

Átlagos körülmények között nem foglalkozna azzal senki sem, hogy a texasi Bell szerződést kötött a jekatyerinburgban található uráli polgári repülőgépgyártó üzemmel. Az orosz vállalat az Roszteh része, amit a Putyinhoz közel álló Szergej Csemezov irányít. Azonban az orosz – nyugati kapcsolat most távol áll az átlagostól. Csemezov és a vállalata a szankciós listán is szerepel, de az amerikai Bell helikoptergyártó vállalatot ez csöppet sem érdekli. Ezt a hírt megerősíti Putyin decemberi kijelentése is, mely szerint az amerikai – orosz áru csereforgalom megnőtt, a német – orosz pedig csökkent. 

„Putyin jól tudja, hogy az Európai Unió néhány országa – Görögország, Szlovákia, Ausztria, Magyarország – szkeptikusan viszonyul a szankciós politikához, de még sok német vállalkozó is kételkedik abban, hogy ennek az egésznek van értelme vagy, hogy hasznot hozna” – írja a Spiegel. Példának okáért a német SAP szoftvervállalat politikai okokra hivatkozva nem hajlandó frissíteni az orosz ügyfelei szoftverjeit. Az európai gépipari vállalatok képviselői arról panaszkodnak, hogy az amerikai konkurensek megkerülik a szankciókat. „Az amerikaiak erős nyomást gyakoroltak Európára, és kemény szankciók bevezetését követelték. Ennek ellenére meg kell jegyezni, hogy tavaly bővítették a kereskedelmi forgalmukat Oroszországgal” – nyilatkozta Frank Schauff, az Európai Vállalatok Szövetségének moszkvai vezetője. 

Schauff szerint az amerikaiak könnyen vezették be a szankciókat, mivel a kereskedelmük mindössze 3,7 százalékát folytatják Oroszországgal. Miközben az EU és Oroszország közötti kereskedelem harmadával csökkent, az Oroszország és Egyesült Államok közötti mindössze hat százalékkal. „Az amerikai szankciók olyan ipari ágakat is érintettek, amiben az Egyesül Államok kereskedelme eddig sem volt aktív, mint például a katonai szféra” – nyilatkozta Alexis Rodzianko, az Amerikai Kereskedelmi Kamara oroszországi elnöke.

A Spiegel megemlít más orosz – amerikai üzleti megállapodást is. Tavaly a Boeing és az orosz Aviszma titánt gyártó vállalat egy 2022-ig szóló szerződést kötöttek. Januárban az Energomas szerződést kötött az amerikai Orbital Sciences űrvállalattal hatvan hajtómű gyártásáról az Antares rakéták számára.

A nagyobb német vállalatok kettős nyomás alatt állnak. Egyrészt harcolni kell az EU szankciójával, másrészt pedig Oroszország átorientálódásával keletre. Példának okáért az Oroszország és Kína között létrejött szerződés a Moszkva és Kazany között építendő négysebességű vasút építését akár a Siemens vállalat is megkaphatta volna, de most már csak álmodozhatnak erről.

RapidPress Hírszolgálat

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...