2022, október 6.
9.5 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

Sokba került az oroszoknak a gabonaexport tilalom

.A gabona exportjára tavaly augusztusban elrendelt orosz tilalom kevéssé volt hatékony, ugyanakkor mintegy 114 milliárd rubel bevétel-kiesést okozott, az állattenyésztésben pedig ezen felül a bevétel 60 százaléka veszett el – jelentette ki egy tanácskozáson Arkagyij Zlocsevszkij, az Orosz Gabonaszövetség elnöke. Zlocsevszlij – akit a mezőgazdasági minisztérium “pontosabb megfogalmazásra szólított fel -, Geledzsikben a Gabonapiac tegnap, ma, holnap című konferencián azt mondta, a bevételkiesés javát, több mint 100 milliárd rubelt az áresés eredményezte, 6 milliárdnyi bevételkiesést az export elmaradása okozott. A gabonaárak esése leszorította az állattenyésztők bevételeit is. Zlocsevszkij az intézkedést az élelmiszerpiaci árakra nézve igen csekély hatékonyságúnak nevezte, és feltette a kérdést, hogy vajon érdemes volt-e így megtörni egyes ágazatokat más ágazatok túlélése érdekében.
Úgy vélte, a következő években Oroszországban a növénytermesztés fejlesztésére kell helyezni a hangsúlyt, s a 2013-20 közötti időszakra a mezőgazdaság számára kidolgozandó fejlesztési tervbe feltétlenül olyan ösztönzőket kell beépíteni, mint amelyek az állattenyésztésre vonatkozóan már léteznek. “Csak ebben az esetben szűnik meg a nemzetközi konjunktúrától való függőségünk” – mondta.
Alekszadr Korbut, a szövetség elnök-helyettese elmondta: miközben a növénytermesztés a mezőgazdaság húzó ereje, a támogatása csekély: hektáronként 28 eurónak megfelelő összeg. Vagyis az orosz növénytermesztés négy év alatt beérheti a romániait, ahol a támogatás hektáronként 38 euró, de alighanem soha nem éri be Franciaországot, ahol ez az összeg 304 euró.
Szergej Szuhov, a mezőgazdasági minisztérium illetékes osztályának vezetője pontosabb adatokra és megfogalmazásokra szólította fel a résztvevőket azzal, hogy képzeljék csak el, mi lett volna az élelmiszerpiacon, ha nem vezették volna be az embargót.
A gabonaexport-tilalmat tavaly augusztus 15-én léptették hatályba, miután az előző évi több mint 90 millió tonnához képest mintegy 30 százalékkal kevesebb termett az aszály miatt. Eredetileg a tilalmat december végéig szándékoztak érvényben hagyni, később azonban 2011. július 1-ig meghosszabbították, és Vlagyimir Putyin kormányfő májusban bejelentette, hogy azt követően nem hosszabbítják meg.
Oroszországban a tilalom ellenére jelentősen megdrágultak a gabonából készült élelmiszeripari termékek a boltokban, és emelkedtek a világpiaci árak is, mivel Oroszország 2009-ben a világ harmadik legnagyobb gabonatermelője és harmadik legnagyobb exportőre volt.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Törökország a Donbasszból importál szenet

Az ásványkincsekben gazdag Donyecki Népköztársaságban (DNR) bányászott szenet Törökországba exportálják, ahonnan a közel-keleti és afrikai országokba kerül - közölte Vitalij Hocenko, a DNR miniszterelnöke...

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók - mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője. Szavai szerint...

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében - derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből....