2023, november 29.
-0.7 C
Budapest
-2.2 C
Moszkva

Sojgu: új szintre emelkedtek Oroszország és Irán kapcsolatai

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter üdvözölte a Moszkva és Teherán közötti együttműködés elmélyülését, amikor hivatalos látogatást tett Iránban. Az orosz miniszter szerdán kijelentette, hogy a két ország a nyugati nyomástól függetlenül továbbra is együtt fog működni a közel-keleti stabilitás biztosítása érdekében.

Teheránban folytatott találkozóján Szoigu azt mondta, hogy a két nemzet közötti együttműködés “egészen új szintre lépett”, és a párbeszéd “ma különösen aktívan fejlődik”.

Hozzátette, hogy Moszkva és Teherán eltökélt a közös munka folytatására “az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei ellenlépései ellenére” – idézte szavait az orosz védelmi minisztérium. Sojgu szerint a Moszkvára és Teheránra egyaránt gyakorolt szankciós nyomás hiábavalónak bizonyul.

Az orosz védelmi főnök a kétoldalú kapcsolatok elmélyülését a Vlagyimir Putyin orosz elnök és iráni kollégája, Ebrahim Raisi közötti jó kapcsolatnak tulajdonította.

Sojgu kedden találkozott az iráni fegyveres erők vezérkari főnökével, Mohammad Bagerivel. A páros megvitatta a szíriai és afganisztáni helyzetet, valamint az Azerbajdzsán és Örményország között a Hegyi-Karabah szakadár régió miatt legutóbb fellángolt feszültséget. A napirenden szerepelt a katonai tapasztalatok cseréje és a közös haditengerészeti gyakorlatok megtartásának terve is.

Az ugyanezen a napon korábban Iránba érkezett Sojgu “Oroszország közel-keleti stratégiai partnerének” nevezte vendéglátóját.

A hónap elején az izraeli Moszad hírszerző ügynökség vezetője, David Barnea figyelmeztetést adott ki amiatt, hogy Oroszország “fejlett fegyverekkel láthatja el Iránt, amelyek minden bizonnyal veszélyeztetik a békénket, sőt talán még az itteni létünket is”.

Azt állította, hogy Teherán kamikaze drónokat szállított Moszkvának, amelyeket az ukrajnai konfliktusban használtak, és azt állította, hogy Oroszország most viszonozhatja a szívességet.

Moszkva következetesen tagadta azokat az állításokat, hogy iráni fegyvereket vetett volna be, és ragaszkodik ahhoz, hogy hadserege csak hazai gyártású UAV-kat használ.

Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter 2022 novemberében azt mondta, hogy Teherán “korlátozott számú” drónt szállított Oroszországnak, de hónapokkal azelőtt, hogy Moszkva megkezdte volna katonai műveletét Ukrajnában.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó