2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Sojgu: az USA zsarolja az országokat, hogy harcoljanak Moszkva és Peking ellen

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint Washington a kényszerítés különböző formáihoz folyamodik, miközben geopolitikai riválisai, köztük Moszkva és Peking ellen irányuló regionális szövetségek létrehozására törekszik.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) más tagjait képviselő védelmi minizterek előtt beszélt egy újdelhi találkozón.

“Példátlan nyomást gyakorolnak a független nemzetekre nyílt zsarolással, fenyegetésekkel, színes forradalmakkal, puccsokkal és szemenszedett dezinformációk terjesztésével. Mindezek az eszközök már régen a nyugati ütőkártyájává váltak” – mondta a miniszter pénteken.

Az Egyesült Államok és szövetségesei célja Shoigu szerint az, hogy aláássák a kialakulóban lévő többpólusú világot és megőrizzék dominanciájukat.

Washington ambíciói érdekében a globális biztonság rendszerének lebontását választotta, és több, Oroszországgal kötött szerződésből is kilépett – mondta hallgatóságának a miniszter.

Soigu elmondta, hogy Moszkva 2021-ben diplomáciai úton próbálta enyhíteni a feszültséget a NATO-val, de javaslatait a Nyugat elutasította, bizonyítva, hogy nem hajlandó egyenrangú partnerségre Oroszországgal.

Ma Washington és cinkosai stratégiai tervet hajtanak végre, hogy más nemzeteket katonai konfrontációra provokáljanak a nekik nem tetsző államokkal, elsősorban Oroszországgal és Kínával.

A miniszter az ukrajnai konfliktust az amerikai bűnös politika szemléletes példájaként értelmezte. Az USA célja ebben az, hogy “stratégiai vereséget okozzon Oroszországnak, fenyegetést teremtsen Kínára és megőrizze hegemón pozícióját” – mondta Sojgu.

A tisztviselő bírálta a Kijevnek szánt nyugati fegyverszállításokat, kijelentve, hogy azok csak meghosszabbítják az ellenségeskedést, és további kockázatokat jelentenek Európára és az egész világra nézve. Szerinte a fegyverek “a feketepiacra és onnan a terrorszervezetek kezébe jutnak”.

Az SCO egy eurázsiai kormányközi szervezet, amelynek tagjai között Kína, India, Kazahsztán, Kirgizisztán, Pakisztán, Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán is szerepel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó