2023, november 29.
-0.7 C
Budapest
-2.2 C
Moszkva

Sojgu: a kollektív Nyugat hadüzenet nélküli háborút folytat Oroszország és Belarusz ellen

A NATO ürügyként használja az ukrajnai válságot arra, hogy megerősítse erőit Kelet-Európában és fegyvereket telepítsen oda, amelyeket Oroszország és Belarusz ellen irányít – mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtökön belarusz kollégájával, Viktor Hrenyinnel folytatott megbeszélésén.

“További katonai kontingenseket és katonai infrastruktúrát telepítenek, harci kiképzést és felderítő tevékenységet aktiválnak a szövetségi állam (Oroszország és Belarusz) határai közelében” – mondta Sojgu, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok vezette katonai blokk már megkezdte terjeszkedésének következő szakaszát, és most a katonai infrastruktúrát modernizálja Kelet- és Közép-Európában.

Sojgu azt is megjegyezte, hogy a nyugati kormányok szándékosan “mindent megtesznek az ukrajnai konfliktus elhúzódása és eszkalálódása érdekében” azzal, hogy továbbra is katonai segítséget nyújtanak a kijevi fegyveres erőknek.

“Ma együtt állunk ellen a kollektív Nyugatnak, amely lényegében hadüzenet nélküli háborút folytat országaink ellen” – mondta, megjegyezve, hogy a NATO katonai tevékenysége “a legagresszívabb irányt” vette fel.

A miniszter rámutatott arra is, hogy Moszkva számára egy másik aggasztó szempont a NATO-országok “egyre agresszívebb retorikája és közös nukleáris missziói Kelet-Európában”, amelyek célja a nukleáris fegyverek hordozóeszközeinek tesztelése és az amerikai globális rakétavédelmi rendszer fejlesztése.

Sojgu hangsúlyozta, hogy ezek a missziók, valamint a szegényített urán Ukrajnába történő szállítása arra kényszerítik Oroszországot és Belaruszt, hogy megfelelő válaszlépéseket tegyenek. Ezek közé tartozik az orosz nem stratégiai nukleáris fegyverek telepítése Belarusz területére, a nukleáris robbanófejek hordozására alkalmas Iszkander-M rakétarendszerek leszállítása, valamint a belarusz repülőgépek felszerelése, hogy képesek legyenek nukleáris lőszerek használatára. Sojgu ugyanakkor kijelentette, hogy a Belaruszba telepített orosz nukleáris fegyverek feletti ellenőrzés továbbra is Moszkva kezében van.

A miniszter megjegyezte, hogy az új katonai-politikai realitásokra való tekintettel Oroszország és Belarusz megerősítette közös védelmi képességeit, és Minszk továbbra is “hűséges szövetségese és megbízható partnere” Moszkvának.

Találkozójuk során Sojgu és Hrenyin aláírta azokat a hivatalos dokumentumokat, amelyek meghatározzák az orosz nem stratégiai nukleáris fegyverek speciális belarusz tárolóhelyen történő őrzésének rendjét. A lépés azután történt, hogy Vlagyimir Putyin elnök március végén bejelentette, hogy Oroszország Minszk kérésére az országba telepíti taktikai nukleáris fegyvereit. A tároló építése várhatóan július 1-jén fejeződik be.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó