2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Sholcz nem tart népfelkelésektől az emelkedő rezsiárak miatt, mert stabil a német demokrácia

Németország képes lesz átvészelni a telet nagyobb zavargások nélkül – mondta Olaf Scholz kancellár kedden a FAZ című lapnak. Az ország jelenleg az Oroszországból érkező gázexport csökkenésével összefüggő súlyos energiaválságon próbál enyhíteni.

“Nem hiszek az ilyen [borúlátó] jóslatokban” – mondta Scholz a lapnak arra a kérdésre, hogy tart-e esetleges “népfelkelésektől”. A kancellár elismerte, hogy országa “nehéz időkkel” néz szembe a “súlyosan korlátozott gázszállításokkal” összefüggésben, ugyanakkor fenntartotta, hogy Németországnak “erős gazdasága, megbízható jóléti rendszere és stabil demokráciája” van. “Ha összetartunk … mint nemzet, akkor túljutunk ezen” – mondta.

Scholz szerint kormánya már számos lépést tett a fenyegető energiaválság enyhítésére, a megoldások a gáztakarékossági intézkedésektől kezdve, amelyek lehetővé tették, hogy Németország szeptember elejére 85 százalékkal feltöltse gáztárolóit, egészen a diákoknak és nyugdíjasoknak szánt célzott segélycsomagokig terjednek.

Berlin emellett újraindította a szénerőműveket, és azt tervezi, hogy a fennmaradó atomerőműveket a tervezett idei leállásuk után is készenlétben tartja, hogy fedezze a további energiaszükségletet – tette hozzá.

Nem ezek az egyetlen intézkedések, amelyeket német tisztviselők az energiatakarékosság érdekében hoztak. Robert Habeck gazdasági miniszter és alkancellár korábban felszólította az embereket, hogy csökkentsék a fűtés, a szaunázás és a zuhanyozás mértékét, hogy az ország csökkentse függőségét az orosz energiától. Augusztus közepén azt is bejelentette, hogy Németországban a középületekben ősszel és télen nem szabad 19 Celsius-fok fölé állítani a fűtést.

A berlini hatóságok augusztus közepén közölték, hogy energiatakarékossági okokból lekapcsolják a városi világítást, Hannover pedig még tovább ment, és lekapcsolta a meleg vizet a középületekben, beleértve a tornatermeket és az uszodákat is.

A magas energiaköltségek azonban nem minden németnek tetszenek. Hétfőn a keleti Lipcse városában az áremelkedések miatt tüntetések törtek ki. A tüntetéseket baloldali és szélsőjobboldali csoportok is szerveztek. A baloldali párt lipcsei irodája is országos akciót hirdetett “forró ősz a szociális hideg ellen” címmel, azzal érvelve, hogy az energia- és gázárak “elszabadultak”, miközben Scholz és kabinetjének politikája “milliók megélhetését veszélyezteti”.

Biztonsági tisztviselők és a média korábban a magas energiaárak okozta nagyobb társadalmi zavargások veszélyére figyelmeztettek, azt állítva, hogy a Covid-19 zárlatok miatt Németországban tapasztalt hatalmas tüntetések “egy gyerek születésnapi partijának” tűnnek ahhoz képest, ami most következik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...