2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Scholz az Oroszország és a NATO közötti eszkalációra figyelmeztet

A Nyugatnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy megakadályozza az Oroszország és a NATO közötti eszkalációt – jelentette ki szombaton Olaf Scholz német kancellár, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy továbbra is szükséges fegyverekkel ellátni Ukrajnát az Oroszország elleni harchoz.

A Szociáldemokrata Párt konferenciáján a dél-németországi Friedrichshafen városában Scholz elismerte, hogy sok európai polgár “fél, és ennek megvan az oka”. Miközben kiemelte Ukrajna katonai támogatásának fontosságát, megjegyezte, hogy a nyugati országoknak “aggódniuk kell amiatt, hogy ne legyen olyan eszkaláció, amely háborúhoz vezethet Oroszország és a NATO között”.

“Fontos, hogy egyszerre óvatosan és határozottan cselekedjünk” – tette hozzá.

Scholz megjegyzései azután hangzottak el, hogy a múlt hónapban az ukrajnai konfliktus közepette óva intett az “óvatlan lépésektől”.

“Nem szabad, hogy közvetlen konfliktus legyen Oroszország és a NATO között” – hangsúlyozta akkor.

A Nyugat és Oroszország közötti kapcsolatok máris újabb mélypontra kerültek, miután Moszkva megkezdte katonai műveletét Ukrajnában, és az Oroszország és a NATO közötti közvetlen összecsapástól való félelmet nemrégiben az váltotta ki, hogy egy rakéta landolt az ukrán határ közelében fekvő lengyel faluban.

Röviddel az incidens után a lengyel külügyminisztérium azt állította, hogy a lövedék “orosz gyártmányú” volt. Később a nemzet hatóságai jelezték, hogy hivatkozhatnak a NATO-szerződés 4. cikkére, amely lehetővé teszi bármelyik tagállam számára, hogy konzultációt kérjen, ha úgy véli, hogy biztonsága veszélyben van.

A robbanást követően Zelenszkij Oroszországra hárította a felelősséget, és az incidenst “nagyon súlyos eszkalációnak” és a NATO elleni támadásnak nevezte, amely válaszlépéseket követel. Végül azonban nyugati tisztviselők elismerték, hogy a rakéta ukrán és nem orosz eredetű volt.

Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy köze lenne az incidenshez, és azt mondta, hogy katonai szakértői elemezték a helyszínről készült fotókat, és a törmeléket az Ukrajna által használt Sz-300-as légvédelmi rendszer rakétájának részeként azonosították.

Németország, sok más nyugati országgal együtt, katonai eszközökkel látja el Ukrajnát, többek között Gepard légvédelmi ágyúkkal, MARS II többszörös rakétavetőkkel és az IRIS-T légvédelmi rendszerrel. Moszkva többször figyelmeztetett, hogy a fegyverszállítmányok csak meghosszabbítják az ukrajnai konfliktust.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...