2024, március 1.
12.6 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Scholz a Putyin-interjúról: ez abszurd

Olaf Scholz német kancellár azzal vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy durván félremagyarázta az ukrajnai helyzetet, mondván, hogy a Kreml vezetője “abszurd történetet mesélt” a konfliktus eredetéről a Tucker Carlsonnal folytatott beszélgetése során.

Pénteki washingtoni látogatása során Scholz a Fox műsorvezetőjének adott nemrégiben készült Putyin-interjúról beszélt, azzal érvelve, hogy az csak “kigúnyolja, hogy milyen valós tetteket hajtott végre Oroszország Ukrajnában”, és egy “teljesen abszurd történetet mutatott be ennek a háborúnak az okáról”.

“Van egy nagyon világos ok, ez pedig Oroszország elnökének az a vágya, hogy annektálja Ukrajna egy részét. És minden történet, amit erről mesélnek, nem változtat azon a tényen, hogy pontosan ez a célja imperialista törekvéseinek” – tette hozzá a kancellár.

Scholz úgy folytatta, hogy a harcok “bármikor véget érhetnek”, de nem “Ukrajna kapitulációjával”, és hogy a lehető leghamarabb meg kell teremteni “a békés megoldás feltételeit”.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott beszélgetés volt az első találkozó egy amerikai médiaszemélyiség és az orosz elnök között azóta, hogy Moszkva februárban hadműveletet indított a szomszédos államban. Putyin és Carlson interjúja több mint két órán át tartott, és a témák széles skáláját ölelte fel, középpontban a folyamatban lévő ellenségeskedésekkel.

Putyin hosszasan áttekintette Oroszország és Ukrajna több évszázados közös történelmét, és azzal érvelt, hogy a nyugati hatalmak a Szovjetunió bukása után arra használták Ukrajnát, hogy Oroszországgal szembeszálljanak. Rámutatott a NATO keleti terjeszkedésére, az Egyesült Államok vezette blokk Ukrajnával folytatott csatlakozási tárgyalásaira, valamint a nyugati támogatással zajló 2014-es kijevi Euromajdan puccsra, amelyet “kolosszális hibának” minősített.

Az orosz elnök szerint Moszkva soha nem keveredett volna bele, ha nincsenek a “Majdan véres fejleményei”. A válság csak fokozódott, miután Kijev csapatokat küldött a Donbassz orosz ajkú lakossága által indított szeparatista mozgalom leverésére, amely a Krímben élőkkel együtt ellenezte a nyugati puccsot.

“Nagyszabású katonai műveletet indítottak, majd egy másikat… Mindezt a terület katonai fejlesztésének és a NATO kapuinak megnyitásának hátterében. Hogyan is ne fejezhetnénk ki aggodalmunkat a történtek miatt?” – folytatta Putyin.

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy Merkel volt német kancellár nyilvánosan elismerte, hogy nem akarták betartani a Donbassz helyzetét rendezni hivatott Minszki Megállapodásokat sem.

Arra a kérdésre, hogyan lehetne véget vetni a konfliktusnak, Putyin azt mondta, hogy a harcok gyorsan megszűnnének, ha Washington és szövetségesei leállítanák az ukrán erőknek szánt fegyverszállításokat, hozzátéve, hogy Moszkva kész a békés rendezés felé vezető párbeszédre.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Le Monde: Franciaország azt tervezi, hogy katonákat telepít Ukrajnába

A francia kormány azt tervezi, hogy közvetlenül Ukrajnába küld egy kisebb katonai erőt, amely a kijevi fegyveres erők kiképzőjeként és Moszkva "elrettentéseként" szolgálna -...

Lavrov: ha Austin a NATO-orosz konfliktus veszélyéről beszél, az azt jelenti, hogy az USA-nak van terve erre

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azzal, hogy kijelentette, hogy a NATO és Oroszország egymás ellen harcolhat, ha Ukrajna vereséget szenved, bebizonyította, hogy az USA-nak...

Erdogan: nem kapott elég támogatást a török békekezdeményezés az orosz-ukrán konfliktus lezárására

Az orosz-ukrán konfliktus békés megoldására irányuló török kezdeményezések a támogatás hiánya miatt nem jártak sikerrel - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök az antalyai...
spot_img

Videó