2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Roszatom: 2024-ben kezdődik a Paks-2 atomerőmű építése Magyarországon

A magyarországi Paks-2 atomerőmű építésének megkezdését 2024-re tervezik – közölte Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója kedden újságírókkal.

“Az első betont a tervek szerint jövőre öntik” – mondta arra a kérdésre, hogy mikor kezdődik az atomerőmű építése.

A szovjet technológiával épült, orosz nukleáris fűtőanyagot használó paksi atomerőmű adja a megtermelt villamos energia felét és a felhasznált villamos energia egyharmadát Magyarországon.

A Budapesttől mintegy 100 kilométerre délre, a Duna-parton épült erőműben jelenleg négy, VVER-440-es reaktorokkal felszerelt erőműblokk működik. Jelenleg két új, a Roszatom által tervezett erőműblokk építésének előkészületei folynak.

Ezzel párhuzamosan a Roszatom projektjének részeként a második fokozatú létesítmények építésének előkészületei is folynak. Ezeket az új blokkokat nevezik Paks-2-nek. A magyar kormány azzal számol, hogy a két új VVER-1200-as atomreaktor üzembe helyezése után az erőmű kapacitása a jelenlegi 2000 MW-ról 4400 MW-ra nő.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó