2022, december 9.
4.3 C
Budapest
-3.7 C
Moszkva

Román lap: Bukarestnek nincs gázellátási vészforgatókönyve

Három héttel a téli fűtési szezon kezdete előtt a román hatóságok még nem dolgoztak ki gázellátási vészforgatókönyvet, Románia pedig Oroszországon kívül semmilyen más országgal nem kötött importszerződést, nem tudni, hogyan boldogul a Gazprom szállítmányai nélkül – hívta fel a figyelmet a Hotnews.ro hírportál az energiaválsággal foglalkozó pénteki összeállításában.

A lap szerint a bukaresti energiaügyi minisztérium más években már nyár végén kidolgozott egy tervet, amelyben pontosan meghatározta, milyen ipari fogyasztókat állítanak le, ha a megnövekvő energiaigény miatt gázhiány keletkezik a téli időszakban, most viszont Dan Dragan, a szaktárca államtitkára “még októberben is csak a lehetséges forgatókönyvek tanulmányázásáról beszél”.

A vészforgatókönyv nemcsak a “leállítható fogyasztók” listájából áll, hanem azt is meghatározza, milyen sorrendben, mekkora gázmennyiséget vonnak meg tőlük válság esetén. A korábbi években “leállítható” kategóriába sorolt – a gázszállításért emiatt eleve kevesebbet fizető – nagy ipari fogyasztók, mint például a marosvásárhelyi Azomures, vagy a bukaresti Interagro élelmiszeripari tröszt műtrágyagyárai, már minimálisra csökkentették, vagy le is állították a termelést.

A nagy ipari gázfogyasztók közül már csak a fővárosi Elcen és a Ploiesti-i Brazi hőerőmű működik. Előbbi szükség esetén áttérhet fűtőolajra, ami a környezetszennyezés jelentős növekedését eredményezné, utóbbit viszont csak leállítani lehetne, csakhogy ez az erőmű termeli a romániai villamosenergia-szükséglet 10 százalékát – részletezte a Hotnews.

Bár a politikusok azt hangoztatják, hogy nem lesz baj a télen, mert a tározók tele vannak, Ion Sterian, a román gázszállítási rendszerüzemeltető Transgaz vezérigazgatója szerint a fagyos téli napokon, Románia több gázt használ el, mint amennyit a gáztározókból és saját termelésből fedezni tud. A tározókból naponta legfeljebb 31-31 millió köbméter gázt lehet kiereszteni, a hazai termelés pedig napi 30 millió köbméter, a gázfogyasztás viszont egyes január-februári napokon a 70 millió köbmétert is meghaladhatja.

A hiányt külföldről kellene pótolni, Romániának viszont csak Oroszországgal van importszerződése. A Hotnews úgy tudja, az Azerbajdzsánnal folytatott tárgyalások eddig azért nem vezettek eredménye, mert Törökország magas árat kér a tranzitért.

“Az biztos, hogy a lakosság, a távhőszolgáltatók és a lakosságot ellátó villamos energiaszolgáltatók gázellátását biztosítani fogjuk” – ígérte a román energiaügyi államtitkár.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...