2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Bloomberg: a lengyelek már a szemetet égetik, hogy fűteni tudjanak

Lengyelország az oroszellenes szankciók leghangosabb támogatója.

A lengyel háztartások egyre gyakrabban égetnek szemetet, hogy melegen tartsák magukat – jelentette csütörtökön a Bloomberg. Miközben az ország az oroszellenes szankciók következményeivel küzd, a környezetszennyezés is az egekbe szökik.

“Olyan rossz a helyzet ebben az évszakban, hogy minden nap érezni az égő szemét szagát, ami teljesen újdonság” – mondta az amerikai lapnak Paulina Mroczkowska, egy 35 éves háromgyermekes anya Varsó egyik külvárosából.

“Ritkán lehet érezni a rendes tüzelőanyag szagát. Félelmetes belegondolni, mi történik, ha tényleg hideg lesz”.

Mroczkowska elmondta, hogy először akkor vette észre, hogy valami nincs rendben, amikor látta, hogy egyik szomszédja szemetet halmoz a műhelyükben, de a probléma nem csak a lengyel fővárosban jelentkezik. A Krakkótól mintegy 100 kilométerre délkeletre fekvő Nowy Sacz városában a helyi hatóságok a tavalyinál jóval kevesebb szemetet gyűjtenek össze, ami félelmet keltett, hogy a hőmérséklet további csökkenésével a nagymértékben szennyező szemétégetés mindennapossá válhatnak.

Lengyelország zöld utat adott a polgároknak a szemét elégetésére, Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetője a múlt hónapban azt mondta támogatóinak, hogy “szinte mindent el kell égetni”, hogy melegen maradjunk. Kaczynski nyilatkozata néhány hónappal azután hangzott el, hogy kormánya enyhítette a gyenge minőségű szénre vonatkozó tilalmat, és hetekkel azután, hogy a krakkói regionális közgyűlés megszavazta az otthoni kazánokban történő égetés tilalmának elhalasztását.

Miután Oroszország februárban katonai műveletet indított Ukrajnában, Lengyelország az egyik leghangosabb szószólója lett az orosz energiaimport uniós szintű betiltásának. Álláspontja miatt azonban szenved.

Lengyelország egykor a gáz 46%-át, a kőolaj 64%-át és a szén 15%-át Oroszországtól kapta. Áprilisban azonban leállt a gázáramlás, amikor Varsó megtagadta, hogy rubelben fizessen az orosz energiaóriásnak, a Gazpromnak, és az év végéig tervezi az olajimport teljes leállítását is. Lengyelország áprilisban leállította a szénvásárlást Oroszországtól, és bár a kormány ragaszkodott ahhoz, hogy a hazai készletek elegendőek a hiány pótlására, nem sokkal később hiányt jelentettek, és az árak több mint kétszeresére emelkedtek.

Az EU tavalyi adatai szerint Nowy Sacz már most az unió legszennyezettebb városa, és négy másik lengyel város – Zgierz, Piotrkow Trybunalsi, Zory és Krakkó – is a 10 legrosszabb levegőminőségű város között van.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...