2023, február 2.
4.7 C
Budapest
-0.7 C
Moszkva

Reznyikov: Ukrajna de facto már tagja a NATO-szövetségnek

Ukrajna de facto tagja a NATO-szövetségnek, annak ellenére, hogy hivatalosan nem csatlakozott az Egyesült Államok vezette katonai blokkhoz – állította Olekszij Reznyikov kijevi védelmi miniszter.

Ezt a kijelentést egy Twitter-bejegyzésben tette, miután szerdán találkozott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral a blokk brüsszeli székhelyén.

“Hosszú utat tettünk meg, és de facto csatlakoztunk a szövetséghez” – írta a miniszter, miközben megköszönte Stoltenbergnek, hogy az Oroszországgal fennálló konfliktus közepette támogatja Ukrajnát.

“Ukrajna már most is jelentős mértékben hozzájárul a szabad világ biztonságához” – tette hozzá a miniszter.

Reznikov bizakodását fejezte ki továbbá, hogy a Moszkva feletti győzelem és a belpolitikai “sikeres reformok” “új távlatokat nyitnak” országa előtt, ami nyilvánvalóan arra utal, hogy Ukrajna valamikor a jövőben hivatalosan is csatlakozik a blokkhoz.

Oroszország a NATO keleti terjeszkedését komoly biztonsági fenyegetésnek tekinti. Amikor Moszkva február végén katonai offenzívát indított Kijev ellen, egyik legfontosabb követelése az volt, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai szövetséghez.

Szeptember 30-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök benyújtotta a NATO-csatlakozási kérelmet, és gyorsított felvételi eljárást kért országa számára.

Kijev nyugati támogatói azonban nem tűntek túlságosan lelkesnek a kérdésekben.

Stoltenberg rámutatott, hogy “a tagságról szóló bármilyen döntést mind a 30 NATO-tagnak konszenzussal kell meghoznia”, és hogy jelenleg a legfőbb prioritás az, hogy “katonailag és anyagilag támogassák Ukrajnát” a konfliktus során.

Washington hasonló álláspontnak adott hangot: Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a hónap elején azt mondta, hogy Ukrajna NATO-csatlakozásának kérdését “máskor kell felvetni”.

A Kijev gyors csatlakozási kérelmét támogató nyilatkozatot mindössze kilenc tagállam – Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovákia – támogatta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Amíg Zelenszkij Ursulával parádézik Kijevben, az orosz erők átvették az ellenőrzést Mikolajivka felett is

Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a DNR-ben lévő Nyikolajevka (ukránul: Mikolajivka) települést - közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítójának sajtószolgálata a Telegram-csatornáján. "A harcok...

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...