2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Reznyikov: Kína nem hitte el, hogy lelőttük az orosz hiperszonikus rakétát

Amikor Kijev bejelentette, hogy lelőtt egy orosz hiperszonikus rakétát, Washingtonban örömmel fogadták a hírt, de az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov szerint egy kínai tisztviselő nem hitte el az állítást, és távozott az országból, mielőtt bizonyítékot mutattak volna neki.

A kijelentéseket a Financial Times című lap szerdán ismertette a miniszter beszámolója alapján. Reznyikov tárcája azt állította, hogy májusban először fogott el egy orosz Kinzsal rakétát az amerikai gyártmányú Patriot rakétaelhárító rendszerrel. Kijev azóta több mint egy tucat ilyen fegyver lelövéséről számolt be, amit Moszkva gúnyolódva utasított vissza, mondván ki se lőttek annyi rakétát, amennyit az ukránok állítólag lelőttek.

Az ukrán tisztviselő kijelentette, hogy országa bebizonyította, hogy a hiperszonikus fegyverek ellen lehet védekezni, bemutatva ezzel a NATO-rendszerek fejlett képességeit. Azt állította, hogy amikor az első siker hírét átadta egy amerikai tisztviselőnek, a válasz a következő volt: “Fantasztikus!”

Li Hui, Kína eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottja, aki május közepén Kijevbe látogatott, azonban szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy Kijev képes leszedni a Kinzsálokat – magyarázta Reznyikov.

“Azt javasoltam, hogy ha kétségek merülnek fel, készek vagyunk bizonyítékot szolgáltatni” – mondta Reznyikov a lapnak, hozzátéve, hogy Li az állítólagos bizonyítékok megtekintése nélkül hagyta el az országot.

A Kinzsal egy levegőből indítható hiperszonikus rakéta, amely feltehetően a földi indítású Iszkander lövedékéből fejlesztették. Az orosz erők mindkét fegyvertípust bevetették ukrajnai katonai célpontok ellen, bár a hiperszonikus csapásokról eddig kevés részletet közöltek.

Májusban Szergej Sojgu védelmi miniszter azt mondta, hogy a Kinzsal rakéták száma, amelyeket Kijev állítása szerint elfogtak, nagyobb volt, mint az orosz fél által ténylegesen kilőtt rakéták száma.

Egyes katonai szakértők azt feltételezték, hogy az ukrán tisztviselők az Iszkander rakétákról származó törmelékeket tévesen úgy állították be, mintha azok a Kinzsaloktól származnának, amikor azokat a sikeres elfogás bizonyítékaként mutatták be.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állította, hogy a Patriot rendszer képességei miatt egyedülállóan fontos az országa védelme szempontjából. A múlt hónapban a The Wall Street Journalnak azt közölte, hogy Ukrajnának 50 ütegre van szüksége – amelyek darabonként 1,1 milliárd dollárba kerülnek – a megfelelő védelemhez.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó