2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

Reuters: Oroszország jelentősen növelte kőolaj eladásait Indiának

Az orosz állami olajipari óriáscég, a Rosznyeft a jelentések szerint nagy mennyiségű nyersolajat értékesített Indiának, mivel a dél-ázsiai ország folyamatosan növeli az energiaimportot a szankciókkal sújtott Oroszországból.

Az Indian Oil Corp (IOC), az ország vezető finomítója 700 000 tonna orosz Ural nyersolajat vásárolt – mondta két, az ügyet ismerő kereskedő a Reutersnek, hozzátéve, hogy a Rosznyeft május 15. és 31. között hét, a balti Primorszk és Uszt-Luga kikötőiben berakodott szállítmányt juttatott el Indiának.

A Refinitiv Eikon adatai szerint az Indiába irányuló uráli nyersolajszállítások az ukrajnai orosz katonai művelet megindítása óta folyamatosan emelkedtek, mivel az Ukrajnával kapcsolatos szankciók az orosz exportot Ázsia felé terelték.

Decemberben az IOC és a Rosznyeft határozott idejű szerződést írt alá legfeljebb kétmillió tonna uráli kőolaj szállításáról az év végéig. Az üzlet keretében az indiai cég több uráli szállítmányt vásárolt a fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjéből is.

A hét elején az uniós hatóságok hatodik alkalommal hoztak nyilvánosságra szankciókat Moszkva ellen az Ukrajna elleni offenzívája miatt. A legújabb intézkedések között szerepel az orosz nyersolajimport hat hónapon belüli embargója.

A nemzetközi kereskedőknek május 15. után le kell állítaniuk a Rosznyeftől származó kőolaj vásárlását, mivel az EU több orosz vállalatot érintő szankciói életbe lépnek.

Áprilisban India állítólag felkérte az állami energetikai vállalatokat, hogy vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy megvásárolják a szankciókkal sújtott Rosznyeft 19,75%-os részesedését, amely korábban a BP brit energiaipari óriáscég tulajdonában volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...