2022, június 30.
26.6 C
Budapest
19.5 C
Moszkva

Reuters: Oroszország jelentősen növelte kőolaj eladásait Indiának

Az orosz állami olajipari óriáscég, a Rosznyeft a jelentések szerint nagy mennyiségű nyersolajat értékesített Indiának, mivel a dél-ázsiai ország folyamatosan növeli az energiaimportot a szankciókkal sújtott Oroszországból.

Az Indian Oil Corp (IOC), az ország vezető finomítója 700 000 tonna orosz Ural nyersolajat vásárolt – mondta két, az ügyet ismerő kereskedő a Reutersnek, hozzátéve, hogy a Rosznyeft május 15. és 31. között hét, a balti Primorszk és Uszt-Luga kikötőiben berakodott szállítmányt juttatott el Indiának.

A Refinitiv Eikon adatai szerint az Indiába irányuló uráli nyersolajszállítások az ukrajnai orosz katonai művelet megindítása óta folyamatosan emelkedtek, mivel az Ukrajnával kapcsolatos szankciók az orosz exportot Ázsia felé terelték.

Decemberben az IOC és a Rosznyeft határozott idejű szerződést írt alá legfeljebb kétmillió tonna uráli kőolaj szállításáról az év végéig. Az üzlet keretében az indiai cég több uráli szállítmányt vásárolt a fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjéből is.

A hét elején az uniós hatóságok hatodik alkalommal hoztak nyilvánosságra szankciókat Moszkva ellen az Ukrajna elleni offenzívája miatt. A legújabb intézkedések között szerepel az orosz nyersolajimport hat hónapon belüli embargója.

A nemzetközi kereskedőknek május 15. után le kell állítaniuk a Rosznyeftől származó kőolaj vásárlását, mivel az EU több orosz vállalatot érintő szankciói életbe lépnek.

Áprilisban India állítólag felkérte az állami energetikai vállalatokat, hogy vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy megvásárolják a szankciókkal sújtott Rosznyeft 19,75%-os részesedését, amely korábban a BP brit energiaipari óriáscég tulajdonában volt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS