2023, szeptember 29.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Reuters: India dollár helyett jüanban fizetett az orosz olajszállításokért

Az indiai finomítók amerikai dollár helyett kínai jüannal kezdtek fizetni egyes Oroszországból származó olajimportokért – jelentette hétfőn a Reuters az ügyet közvetlenül ismerő személyekre hivatkozva.

A források szerint India legnagyobb orosz nyersolaj-vásárlója, az Indian Oil Corp. lett az első állami finomító, amely a múlt hónapban jüanban fizetett egyes orosz beszerzésekért.

Két másik forrás szerint India három magánfinomítója közül legalább kettő szintén jüanban fizet bizonyos orosz importért.

“Néhány finomító más valutában, például jüanban fizet, ha a bankok nem hajlandók dollárban elszámolni a kereskedelmet” – idéztek egy meg nem nevezett indiai kormányzati forrást.

A források megjegyezték, hogy nem lehetett azonnal megállapítani, hogy az indiai finomítók mennyi orosz olajat vásároltak jüannal, hozzátéve, hogy az Indian Oil több szállítmányért is jüannal fizetett.

Indiai tisztviselők nem támogatták a Nyugat által az ukrajnai konfliktusra válaszul elfogadott Moszkva elleni intézkedéseket. Bár Újdelhi úgy döntött, hogy nem vesz részt a korlátozásokban, az indiai bankok és pénzintézetek továbbra is óvatosak a fizetések elszámolásában, nehogy akaratlanul is belebukjanak az Oroszország ellen bevezetett egyéb intézkedésekbe.

Az EU, a G7-országok és Ausztrália december 5-én 60 dolláros hordónkénti árplafont vezetett be az orosz tengeri olajexportra. A mechanizmus megtiltja a nyugati vállalatoknak, hogy biztosítást és egyéb szolgáltatásokat nyújtsanak az orosz olajszállítmányok feladóinak, hacsak a rakományt nem a meghatározott áron vagy az alatt vásárolják meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó