2023, szeptember 25.
16.7 C
Budapest
14.9 C
Moszkva

Reuters: elhagyta Odessza kikötőjét a gabonaegyezmény utolsó teherhajója

Az utolsó hajó a gabonaegyezmény keretében elhagyta Odesszát – jelenti a Reuters egy szemtanúra és a MarineTraffic adataira hivatkozva.

“Az ENSZ által közvetített, az ukrán gabona biztonságos exportját a Fekete-tengeren keresztül lehetővé tevő megállapodás keretében az utolsó hajó vasárnap reggel elhagyta Odessza kikötőjét, mielőtt lejárt volna a megállapodás meghosszabbításának határideje” – írja a hírügynökség.

A gabonaegyezmény július 17-én jár le. Egy évvel ezelőtt Oroszország, Törökország, Ukrajna és az ENSZ képviselői aláírtak egy dokumentumcsomagot, amely meghatározta az ukrán mezőgazdasági termékek fekete-tengeri kikötőkből történő kivitelének mechanizmusát, és előírta az orosz élelmiszerek és műtrágyák világpiacra történő kivitelére vonatkozó korlátozások feloldását. Ezek között szerepelt különösen az orosz Roszszelhozbank visszakapcsolása a SWIFT-hez, a mezőgazdasági gépek, alkatrészek és szervizek szállításainak újraindítása, valamint a Togliatti-Odessza ammóniavezeték működésének helyreállítása.

Moszkva többször rámutatott, hogy az alku nem működik az orosz termékek tekintetében, és hogy az ukrán gabonát elsősorban Európába küldik, nem pedig a rászoruló afrikai országokba. Vlagyimir Putyin elnök egykapus játszmának nevezte a megállapodást, mivel Oroszországért semmit sem tettek.

Mint Dmitrij Peszkov, az államfő sajtófőnöke megjegyezte, ilyen körülmények között nincsenek előfeltételei a gabonaegyezmény meghosszabbításának.

Ukrajna havi 500 millió dollárt veszíthet a gabonaegyezmény megszűnésével

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó