2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Baerbock: Oroszország a hibás a németországi megélhetési válságért

Oroszország ukrajnai hadművelete az oka a németországi megélhetési válságnak – mondta Annalena Baerbock külügyminiszter a Bild című lapnak adott szombaton megjelent interjújában.

Arra a kérdésre, hogy mi a magyarázata annak, hogy Berlin legutóbb katonai segélyt ígért Kijevnek, miközben Németországot a szárnyaló infláció sújtja, ami miatt az emberek visszafogják a kiadásaikat, például a nyaralásokat, Baerbock azt mondta: “az egyiknek semmi köze a másikhoz”.

Azt állította, hogy nem az Ukrajnának nyújtott katonai segély terheli a németek zsebét, hanem Oroszország katonai művelete.

“Ez az orosz agressziós háború nemcsak az ukrajnai katasztrofális helyzet oka… hanem az oka annak is, hogy a világgazdaság a [Covid-19] után újabb válságba került, hogy a világban nőtt az éhínség, hogy Európában is gazdasági recesszióban vagyunk, mert függetlenítettük magunkat az orosz gáztól és olajtól” – jelentette ki Baerbock.

“Más szóval, mindazoknak, akik most azt mondják: Tegyetek valamit az infláció ellen, nekik azt válaszolom: ‘Ez az egyik oka annak, hogy ennek a háborúnak véget kell vetni’.”

Baerbock szerint az, hogy az embereknek nincs elég pénzük arra, hogy nyaralni menjenek, őt is bántja, de arra kérte az embereket, “vigyázzunk, hogy ne kezdjünk el félrenézni arról, ami Ukrajnában történik, amikor a nyaralásról beszélünk, mert ez a háború minket sem hagyott érintetlenül”.

“Az ukrajnai szenvedés szembeállítása a németországi szociális juttatásokkal nem használ senkinek itt Németországban, akinek kevés pénze van. És ez az ukrán emberek megcsúfolása lenne” – jelentette ki.

Berlin nyíltan támogatja Kijevet a Moszkvával folytatott konfliktusban, és a hét elején véglegesített egy újabb, 700 millió euró értékű katonai segélycsomagot Ukrajnának. Olaf Scholz német kancellár a héten közölte, hogy országa 2027-ig összesen 19 milliárd dollár értékű fegyverszállítást tervez Ukrajnába küldeni.

A német közvélemény azonban egyre óvatosabb a Kijevnek nyújtott katonai támogatással szemben, miközben Németország 2023 elején recesszióba csúszott a szárnyaló infláció közben. 2022 decemberében a YouGov közvélemény-kutatása szerint 45% ellenezte, hogy német Leopard 2 harckocsikat küldjenek Ukrajnának. Idén februárban a megkérdezett németek közel kétharmada ellenezte, hogy Kijevnek vadászgépeket biztosítsanak.

A múlt hónapban egy brandenburgi pártgyűlésen Scholzot kifütyülték az Ukrajnának küldött katonai segélyek miatt, a jelenlévők pedig “háborús uszítónak” nevezték, és “fegyverek nélküli békét” követeltek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó