2023, szeptember 25.
16.7 C
Budapest
14.9 C
Moszkva

Reagált a Kreml arra, hogy Lengyelország letartóztatott egy orosz sportoltót

Moszkva igyekszik tisztázni egy meg nem nevezett orosz sportoló lengyelországi letartóztatásának körülményeit, akit Varsó azzal gyanúsít, hogy az orosz államnak kémkedett – közölte pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Megjegyezte, hogy miközben orosz tisztviselők igyekeznek részleteket megtudni az esetről, a varsói orosz nagykövetség munkáját megnehezíti a lengyel tisztviselők oroszgyűlölő hozzáállása.

“Biztos vagyok benne, hogy a nagykövetség most megpróbálja kideríteni az egészet, biztosan megtudunk majd néhány részletet, bár természetesen a varsói nagykövetségnek most nagyon-nagyon nehéz dolga van a lengyel hatóságok teljesen elvadult oroszgyűlölő álláspontja miatt” – mondta Peszkov újságíróknak.

“Emiatt egyelőre sajnos semmilyen részletes információval nem rendelkezünk” – ismerte el a szóvivő.

Oroszország varsói nagykövetsége pénteken azt is közölte, hogy hivatalos levelet küldött a lengyel külügyminisztériumnak, amelyben megerősítést kért az orosz állampolgár letartóztatásáról szóló hírekről és az ellene felhozott vádak magyarázatát kérte. A nagykövetség megjegyezte, hogy a lengyel tisztviselőktől még nem érkezett válasz.

Korábban a nap folyamán Zbigniew Ziobro lengyel főügyész és igazságügyi miniszter Twitter-oldalán jelentette be, hogy a lengyel belbiztonsági hivatal letartóztatott egy orosz állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy Moszkva számára kémkedett.

“Elfogtak egy kémet, aki egy sportoló álcája alatt tevékenykedett” – írta a miniszter, hozzátéve, hogy az orosz, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, egy első osztályú jégkorongklub játékosa volt. Ziobro megjegyezte, hogy ez “egy kémhálózat 14. tagja”, akit a lengyel hatóságok lelepleztek.

A különleges szolgálatokért felelős koordinációs miniszter sajtószolgálata szerint az orosz “külföldi hírszerzés megbízásából” dolgozott, és állítólag Lengyelországban “több régió kritikus infrastruktúrájának tanulmányozására” adott megbízásokat. Azt is megjegyzik, hogy a szóban forgó személy 2021 októbere óta élt Lengyelországban.

A lengyel hatóságok állítólag szervezett bűnözői csoportban való részvétellel és külföldi hírszerzés számára végzett munkával vádolják. A férfi akár tíz év börtönbüntetésre is számíthat, és jelenleg három hónapra előzetes letartóztatásba helyezték.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó