2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Telefonon tárgyalt az orosz elnök és az indiai miniszterelnök

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken telefonbeszélgetést folytatott az indiai fél kezdeményezésére – közölte a Kreml sajtószolgálata.

A Wagner katonai magáncég által június 24-én megkísérelt lázadásra utalva Modi megértését és támogatását fejezte ki az orosz vezetés határozott fellépéseivel szemben a közrend védelmében és az ország stabilitásának, valamint polgárai biztonságának garantálásában – olvasható a Kreml honlapján közzétett közleményben.

A vezetők kitértek az Ukrajna körül kialakult helyzetre, Putyin hangsúlyozta, hogy Kijev nem hajlandó politikai és diplomáciai lépéseket tenni a konfliktus rendezése érdekében.

“Az ukrajnai helyzet megvitatása során a miniszterelnök megismételte a párbeszédre és a diplomáciára irányuló felhívását” – jegyezte meg közleményében az indiai külügyminisztérium.

Putyin és Modi a kétoldalú együttműködésről is tárgyaltak, és hangsúlyozták a különböző területeken megvalósuló nagy közös projektek további végrehajtásának fontosságát. A vezetők a kétoldalú kereskedelem jelentős növekedését is méltatták.

A 2022 áprilisától 2023 februárjáig tartó időszakban a kétoldalú kereskedelem elérte a rekordot jelentő 45 milliárd dollárt, ami jóval meghaladja a két vezető által néhány évvel ezelőtt kitűzött, 2025-re tervezett 30 milliárd dolláros célt. Oroszország a 25. helyről a 7. helyre lépett előre az indiai kereskedelmi partnerek között, az USA, Kína, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Irak és Indonézia után.

Miközben a vezetők megerősítették a különleges stratégiai partnerség megerősítése iránti kölcsönös elkötelezettségüket, különös figyelmet fordítottak a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) és a Húszak Csoportja (G20) keretében – ahol jelenleg India elnököl -, valamint a BRICS-formátumban folytatott interakciókra – olvasható a hivatalos közleményben.

Modi tájékoztatta Putyint a közelmúltbeli nemzetközi kapcsolatairól, többek között washingtoni látogatásáról.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó