2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

RBC: az EU növelte az orosz olajimportot

Az európai országok növelték az Oroszországból származó kőolaj és kőolajtermékek behozatalát júniusban az előző hónaphoz képest – jelentette csütörtökön az RBC hírügynökség az Eurostat előzetes adataira hivatkozva.

A növekedés azután következett be, hogy az uniós kormányok jóváhagyták az orosz nyersolajra vonatkozó embargót, amely 2023-ban lép hatályba.

A statisztikák szerint az uniós államok mintegy 7,3 millió tonna orosz kőolajat importáltak, ami 0,4%-kal több, mint májusban. Az Oroszországból származó kőolajtermékek behozatala júniusban az előző hónaphoz képest 9,7%-kal, 2,65 millió tonnára nőtt.

Az orosz kőolaj és petrolkémiai termékek teljes júniusi behozatala az uniós országok részéről 2,7%-kal ugrott meg a májusi szinthez képest – derül ki az Eurostat adataiból.

A nyugati szankciók közepette azonban csökkent az Európába irányuló orosz fosszilis tüzelőanyagok teljes szállítása. 2022 júniusában az Oroszországból az EU-ba irányuló olajexport 7%-kal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos hónapjában, míg az olajtermékek értékesítése 24%-kal zuhant.

A júniusban bevezetett hatodik szankciócsomag részeként az EU részleges embargót rendelt el az orosz olajra, megtiltotta a tengeri szállításokat a térségbe, és megtiltotta az európai vállalatoknak, hogy az orosz olaj és finomított termékek tengeri szállítását az Európai Unión kívüli országokba biztosítsák és viszontbiztosítsák.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...