2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva

Rakétacsapás érte az USA illegális szíriai katonai bázisát

Az Al-Tabija gázmezőn, Szíria keleti részén, Deir ez-Zór városában lévő katonai bázis január 4-én heves rakétatűz alá került – jelentette az orosz média.

Helyi források szerint legalább 10 rakéta sikeresen célba vette az amerikai létesítményt. A szirénák megszólaltak, és több mentőautót láttak behajtani a bázisra, miközben füst- és tűzfelhők lepték el a bázist.

A jelentések szerint a támadást követően harci repülőgépek és felderítő drónok járőröztek az égbolton, miközben az amerikai megszálló csapatok lezárták a bázisra vezető összes utat.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy az amerikai személyzet nem sérült meg, és a bázison sem keletkezett anyagi kár.

Valamivel több mint két héten belül ez volt a harmadik támadás amerikai katonai bázis ellen Szíriában, a legutóbbi kettő december 17-én és december 30-án történt az Al-Omar olajmezőn. Mindkettőt követően a CENTCOM nem adott ki közleményt, ahogyan azt az ilyen incidensek után általában teszik.

Ráadásul a legutóbbi két támadás a jelentések szerint a szokásosnál nagyobb volt, a december 30-i támadás az Al-Omar bázis lakóépületét vette célba. Akkor helyi források szerint “valószínűleg” az amerikai erők között is voltak áldozatok, és ez volt a legnagyobb “ilyen jellegű” támadás. A tegnapi támadásról is azt jelentették, hogy a szokásosnál nagyobb volt.

Ugyanezen a napon az amerikai csapatok egyidejűleg egy újabb fosztogatási és csempész akciót hajtottak végre, illegálisan az iraki támaszpontok felé tartva, több mint 60 teherautó és tartálykocsinyi lopott búzát és olajat szállítva ki az arab országból.

Ezzel egy időben a szíriai külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben ismét felszólított az amerikai erők azonnali kivonására az országból.

Ahogy Washington megerősíti Észak-Szíria megszállását és folytatja az ország természeti erőforrásainak szisztematikus kifosztására irányuló kampányát, lehetséges, hogy a szíriai amerikai támaszpontok elleni támadások nemcsak gyakoribbá válnak, hanem nagyobbak és intenzívebbek is lesznek, és nagyobb valószínűséggel fognak áldozatokat követelni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó