2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Putyin: stabilizálódott az orosz gazdaság és a rubel árfolyama a példátlan nyomás ellenére

Stabilizálódik a helyzet az orosz gazdaságban, a rubel árfolyama pedig visszatért a február eleji szintekre – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn egy gazdasági kérdésekkel foglalkozó tanácskozáson, akit a TASZSZ hírügynökség idéz.

“Oroszország ellenállt ennek a példátlan nyomásnak. A helyzet stabilizálódik, a rubel árfolyama visszatért a február eleji szintjére, és ezt az objektíve erős fizetési mérleg határozza meg” – mondta.

Oroszország folyó fizetési mérlegének többlete az első negyedévben meghaladta az 58 milliárd dollárt, “új történelmi csúcsot döntött” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy a devizakészpénz visszatér az ország bankrendszerébe, és az állampolgárok betétállományának volumene emelkedik.

Az oroszországi infláció most stabilizálódik – mutatott rá Putyin. “Külön megjegyzem az infláció kérdését. Most stabilizálódik” – mondta, hozzátéve, hogy “a fogyasztói árak az elmúlt 1,5 hónapban jelentősen – 9,4%-kal nőttek, míg éves szinten április 8-án az infláció 17,5%-ot tett ki”.

Az elnök szerint Oroszország hosszú távú pénzügyi stabilitása mind szövetségi, mind regionális szinten továbbra is az ország hatóságainak legfontosabb feladata kell, hogy maradjon.

Megjegyezte, hogy az idei első negyedévben rekordszintű többletet regisztráltak a költségvetésben.

“Itt további döntésekre van szükség, és ezeket éppen akkor kell végrehajtani, amikor a gazdaságnak a legnagyobb szüksége van rá” – mondta Putyin, hozzátéve, hogy “a pénzügyi rendszer hosszú távú stabilitása mind szövetségi, mind regionális szinten továbbra is kulcsfontosságú feltétel”.

A belföldi keresletet támogatása

Vlagyimir Putyin elnök rámutatott, hogy az orosz hatóságoknak támogatniuk kell a belső keresletet, többek között a vállalkozások számára elérhető hitelek javításával.

“Jelenleg kritikus fontosságú a belső kereslet támogatása, elkerülve annak felesleges csökkenését” – mondta az orosz államfő. “Intézkedéseket kell hozni a költségvetési rendszerben és a hitelforrások nagyobb mértékű elérhetőségének támogatásával a vállalkozások számára” – mondta Putyin.

Ez utóbbi a központi bank működési területére vonatkozik, mondta az államfő. “A Központi Bank már kezdeményezte az irányadó kamatláb csökkentését, ami minden bizonnyal olcsóbbá teszi a hiteleket a gazdaságban” – tette hozzá.

Az orosz kiskereskedelmi láncok készletei

Az elnök szerint az orosz kiskereskedelmi láncok készletei helyreálltak, a kereslet normalizálódott.

“A kiskereskedelmi kereslet normalizálódott bizonyos áruk rövid távú pánikszerű felvásárlása után – és ez folyamatosan, mindig előfordul ilyen helyzetekben. A kiskereskedelmi láncok készletei helyreálltak” – mondta Putyin.

Az orosz hatóságok “helyes lépést tettek, amikor nem kézi, mesterséges piacszabályozáshoz folyamodtak, hanem ehelyett szabad-kezet adtak a magánvállalkozóknak, hogy keressék a legmegfelelőbb, leghatékonyabb megoldásokat” – mondta az államfő.

“Pontosan az ilyen megoldások tették lehetővé a kiskereskedelmi láncba történő zökkenőmentes áruszállítások támogatását, a szükséges termékek elérhetőségét az üzletekben” – tette hozzá Putyin.

Munkanélküliségi ráta

Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyezte, hogy a regisztrált munkanélküliek száma Oroszországban továbbra is meglehetősen alacsony szinten van.

“Az új, jól fizető munkahelyek teremtése, a gazdasági dinamika erősítése, az ipar és más ágazatok fejlesztése” a legfontosabb feltétele annak, hogy biztosítsuk az emberek jövedelmének tényleges növekedését – mondta Putyin. “A jelenlegi helyzet ott nagy vonalakban stabil” – jegyezte meg az államfő.

“Ezt különösen az olyan mutató alapján lehet megítélni, mint az elektromos áramtermelés. Ez egy jó mutató, amely a gazdaság dinamikáját bizonyítja. A hivatalosan regisztrált munkanélküliek száma is meglehetősen alacsony szinten van” – mondta Putyin.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó