2022, december 5.
6.1 C
Budapest
-11.5 C
Moszkva

Putyin Oroszországba hívta az azeri elnököt és az örmény kormányfőt

Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívta Oroszországba Ilham Alijev azeri és Nikol Pashinján örmény vezetőt, hogy a Jereván és Baku között a közelmúltban kialakult feszültségek nyomán regionális kérdésekről tárgyaljanak.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerint, aki hétfőn megerősítette a hírt, Moszkva aggódik a térségben tapasztalható “riasztó tendenciák” miatt, “ahol a Nyugat egyértelműen megpróbálja átvinni az Ukrajnában kipróbált konfrontációs sémákat”.

“Az orosz elnök Vlagyimir Putyin meghívta Azerbajdzsán elnökét Ilham Alijevet és Örményország miniszterelnökét Nikol Pashinjánt Oroszországba a következő háromoldalú csúcstalálkozóra, ahol a tervek szerint a háromoldalú és kétoldalú kérdések egész sorát fogják megvitatni” – mondta Zakharova közleményében.

Az Örményország és Azerbajdzsán közötti több évtizedes konfliktus lezárásának folyamatát kommentálva a szóvivő azzal vádolta a Nyugatot, hogy “tapintatlan és agresszív” megközelítést követ.

“Washington és Brüsszel valódi céljai semmiképpen sem a kompromisszumkeresés vagy a kiegyensúlyozott megoldások keresése, hanem az önérvényesítés és Oroszország kiszorítása a Dél-Kaukázusból” – állította Zaharova.

Hozzátette, hogy ugyanez a megközelítés látható a külső erők nyilvánvaló “kísérleteiben, hogy ellenségeskedést szítsanak Moszkva és Jereván között”, és erőfeszítéseikben, hogy “lejárassák Oroszország politikáját a régióban”.

Ezeknek a külső erőknek a kísérletei, amelyek az orosz békefenntartók kivonását akarják elérni Hegyi-Karabahból – a Jereván és Baku közötti vita középpontjában álló régióból – “pontosan a Dél-Kaukázus destabilizálására irányulnak” – mondta Zaharova.

A hónap elején Putyin azt javasolta, hogy tartsanak háromoldalú csúcstalálkozót “bárhol és bármikor: Szocsiban, Szentpéterváron, Moszkvában”. Hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Interfaxnak azt mondta, hogy a csúcstalálkozó előkészületei folyamatban vannak, és annak időpontját és helyszínét a megfelelő időben fogják nyilvánosságra hozni.

A Vedomosztyi című lap saját diplomáciai forrására hivatkozva azt írja, hogy a találkozóra október végén kerülhet sor, valószínűleg Szocsiban.

Oroszország, Örményország és Azerbajdzsán legutóbbi háromoldalú csúcstalálkozójára tavaly novemberben került sor Szocsiban.

Pashinján és Alijev a hónap elején két találkozót is tartott Prágában, az egyiket Recep Tayyip Erdogan török elnök részvételével, a másikat pedig Emmanuel Macron francia államfővel.

Örményország és Azerbajdzsán régóta ellentétben áll egymással számos kérdésben, amelyek közül a legjelentősebb a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régió. A két nemzet 2020-ban 44 napos háborút vívott a területért, amely egy orosz közvetítésű fegyverszünettel ért véget, amely átengedett Bakunak néhány, korábban az örmények által támogatott csapatok által ellenőrzött területet, és orosz békefenntartókat telepítettek a megállapodás betartására.

Az örmény-azerbajdzsáni határon idén szeptemberben ismét kiéleződött a feszültség, amikor a jelentések szerint több tucat ember – civil és katonai személy – vesztette életét, és mindkét fél egymást hibáztatta az erőszakért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...