2022, december 6.
6.8 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Naftogaz: Ukrajna minden idők legkeményebb telével néz szembe

Ukrajna minden idők legkeményebb telével néz szembe, amelyet folyamatos áramkimaradások jellemeznek majd – mondta Jurij Vitrenko, a Naftogaz állami energiaipari óriásvállalat vezetője.

A Handelsblatt című német lapnak adott, hétfőn megjelent interjújában Vitrenko azt állította, hogy “az energiatermelő erőművek mintegy 40%-a megsemmisült” a közelmúltban végrehajtott orosz légicsapások következtében.

“Ez lesz történelmünk legrosszabb tele. Folyamatos áramkimaradásokra és fűtési problémákra számítunk” – jelentette ki Vitrenko, hozzátéve, hogy Moszkva a finomítókra is csapást mért.

Ukrajna felkészül a téli áramkimaradásokra – mondta a Naftogaz főnöke, aki elismerte, hogy “lehetetlen 100 százalékban megelőzni a problémákat”, ezért az országnak szüksége van a támogatók segítségére.

A The Guardiannek adott augusztus végi interjújában, jóval azelőtt, hogy Oroszország offenzívát indított volna az ukrán energetikai infrastruktúra ellen, Vitrenko elismerte, hogy nyugati pénzügyi támogatás nélkül Ukrajna “gázhiányban szenvedne”, és ennek következtében összeomolhatna az energiarendszere.

Szeptemberben a Naftogaz főnöke felszólította az ukránokat, hogy készletezzenek takarókat és meleg ruhákat, megjegyezve, hogy az idei fűtési szezon később kezdődik és korábban ér véget, a téli hőmérséklet a lakásokban 17-18 Celsius-fok lesz, négy fokkal a normál hőmérséklet alatt.

Az ukrán infrastruktúra Moszkva általi folyamatos bombázása miatt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt héten arra kérte honfitársait, hogy enyhítsék a nehéz helyzetben lévő energiarendszerre nehezedő nyomást azzal, hogy 17 és 23 óra között korlátozzák az áramfogyasztást.

Vasárnap arra kérte a helyi hatóságokat is, hogy “nagyon tudatosan fogyasszák az áramot”, és hangsúlyozta, hogy “ez nem a megfelelő idő a fényes kirakatok és reklámtáblák számára”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 10-én jelentette be az ukrajnai katonai offenzíva kiterjesztését: a moszkvai erők nagy hatótávolságú rakétacsapásokat mértek ukrán katonai, kommunikációs és energetikai létesítményekre. Azzal vádolta Kijevet, hogy több, orosz infrastruktúra elleni terrortámadás mögött áll, köztük a Krími híd elleni robbantásos merénylet mögött is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.