2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva
Array

Putyin: Oroszország visszatér a Naprendszer bolygóinak kutatásához

T-50Oroszország visszatér a Naprendszer bolygóinak kutatásához – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a X. Moszkvai Légi és Űrkutatási Szalon (MAKSZ) hivatalos megnyitóján szerdán, a Moszkva melletti Zsukovszkijban. Putyin leszögezte, hogy az állam továbbra is támogatni fogja az űrkutatást, s ezt abszolút stratégiai prioritásnak tekinti, tekintet nélkül a nemzetközi és az orosz gazdaság ismert nehézségeire. Oroszország az űrkutatásra legtöbbet költő négy ország között van, s a 2009-2011 közötti időszakban a repülőgépipar fejlesztésének keretében e célra több mint 270 milliárd rubelt költött – jelentett ki  az orosz miniszterelnök.

Bejelentette: döntés született a Zsukovszkijban lévő légi központ jelentős fejlesztéséről. NemzetiVlagyimir Putyin repülőgép-gyártási központot szándékoznak itt kialakítani, az orosz repülőgépgyártás innovációs magját, számos tudományos kutatóintézettel, gyártási klaszterrel és megfelelő szociális és közlekedési infrastruktúrával, és a repülés történetét bemutató múzeummal. Reményét fejezte ki, hogy a 2013-ban megrendezendő, következő MAKSZ-ra, felépül az új, egyesült orosz repülőgép-gyártási korporáció főhadiszállása és a nemzeti központ más létesítményei.
A MAKSZ a világ egyik legnagyobb légi szalonja, amely az orosz és a nemzetközi repülőgépgyártás T-50legújabb eredményeit mutatja be. Az üzleti kapcsolatok felvétele és ápolása, a kooperációk fejlesztése mellett minden alkalommal hatalmas értékű szerződéseket írnak alá a kiállításon, és a szakemberek tudományos konferenciákon, szimpoziumokon találkoznak.
Az idei MAKSZ fő attrakciójának a PAK FA T-50 típusú, ötödik generációs orosz vadászrepülőgép bemutatós repülései számítanak. Ezt a gépet 2016-ban szándékoznak hadrendbe állítani az orosz hadseregben.
Szintén nagy érdeklődésre tarthat számot a Boeing 787 Dreamliner, amelynek tervezésében orosz szakemberek is részt vettek, s amelynek némely alkatrészeit Oroszországban gyártják.
A kiállítás látogatói első ízben láthatják az Airbus A-308 típusú gépét, amely a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe.
Négyéves szünet után első ízben megcsodálhatók Zsukovszkijban az amerikai légierő egyes géptípusai is.
Gazdag kiállításokkal mutatkoznak be az űrkutatási- és rakétaipar orosz vállalatai is.
Szerdán bemutató repüléseket rendezett a három legnevesebb orosz repülő csoport és az új vadászrepülőgép, és ugyancsak Putyin látogatásához időzítve jelentős szerződéseket írtak alá. A szervezők összesen mintegy hárommilliárd dollár értékű szerződések aláírására számítanak a kiállítás során.  
A kiállítás vasárnapig tart nyitva, és a várt mintegy félmillió látogató 40 ország 842 vállalatának száznál jóval több repülőgépével, helikopterével, és a repülőgépgyártáshoz kapcsolódó termékeivel ismerkedhet meg: csak a bemutató repüléseken naponta 109 különféle gép vesz részt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó