2023, január 30.
-3.9 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Putyin: Oroszország immunis a szankciókra

Semmilyen újabb szankció nem tudja visszatartani Oroszországot attól, amit akar, mert Moszkvának már sokéves tapasztalata van abban, hogy hogyan kezelje azokat – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Belarusz kollégájával, Alekszandr Lukasenkóval tartott közös sajtótájékoztatóján pénteken az orosz elnök azt mondta, hogy Moszkva semmiképpen sem kerülheti el a nyugati szankciókat, mert azok nem a Kreml magatartásának megváltoztatására irányulnak. Szerinte azok valójában Oroszország gazdasági fejlődésének akadályozását célzó terv.

“A szankciókat mindenképpen be fogják vezetni. Akár van okuk rá ma, – például az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban – akár nincs, meg fogják rá találni az okot” – mondta Putyin. “A cél más. Ebben az esetben a cél Oroszország és Belarusz fejlődésének lassítása”.

Az orosz elnök azt is kijelentette, hogy Moszkva illegitimnek tartja ezeket a szankciókat, az USA és szövetségeseinek tisztességtelen versenyeszközének nevezve azokat.

“Ez a nemzetközi jog durva megsértése” – mondta, és azzal is vádolta az Egyesült Államokat, hogy szelektíven viszonyul a nemzetközi normákhoz.

“Csak akkor törődnek vele, ha az számukra előnyös. Mindig mindent csak a saját javukra értelmeznek, és figyelmen kívül hagyják mások [országok] érdekeit” – állította, kijelentve, hogy Moszkva és Minszk számára az egyetlen mód a szankciók hatásának enyhítésére a gazdasági együttműködés és az importhelyettesítés fejlesztése.

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei 2014-ben vezettek be szankciókat Oroszországgal szemben az ukrajnai eseményeket követően, amikor az erőszakos utcai tüntetések megdöntötték a demokratikusan megválasztott kijevi kormányt. Moszkvát legfőképp gazdasági intézkedésekkel sújtották, miután a Krím félsziget egy népszavazást követően újraegyesült Oroszországgal. A szavazásra egy hónappal a Majdan eseményei után került sor. Ukrajna, valamint a világ nagy része is, illegitimnek tartja a népszavazást, és a félszigetet illegálisan megszállt területnek tekintik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...