2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Putyin: Oroszország fenntartja a jogot, hogy kilépjen a gabonamegállapodásból

Vlagyimir Putyin elnök szerint Oroszország fenntartja a jogot, hogy kilépjen a török és az ENSZ közvetítésével létrejött gabonamegállapodásból, ha Ukrajna megszegi az írásos biztonsági garanciákat arra vonatkozóan, hogy a humanitárius folyosót nem használja katonai célokra.

“Mindenki tudja, hogy Ukrajna arra használta a humanitárius folyosót, hogy megpróbáljon támadást intézni a Fekete-tengeri Flotta ellen” – mondta az elnök, hangsúlyozva, hogy ez volt az oka annak, hogy Oroszország felfüggesztette részvételét a gabonamegállapodásban, és írásos garanciákat követelt arra, hogy ilyen incidensek a jövőben nem fordulnak elő.

Putyin megjegyezte, hogy csak azután rendelte vissza Oroszországot a megállapodásba, hogy az eredeti egyességben közvetítőként közreműködő Törökország tájékoztatta az orosz védelmi minisztériumot arról, hogy Ukrajna biztosítékot adott arra, hogy tartózkodik a folyosó katonai célú felhasználásától.

A gabonamegállapodást eredetileg még júliusban tárgyalták meg, és Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ közötti megállapodások révén jött létre. A rendszer célja az volt, hogy segítsen felszabadítani a Fekete-tengeren keresztül az ukrán tengeri kikötőkből érkező mezőgazdasági exportot, amelyet korábban a két állam közötti katonai konfliktus miatt blokkoltak.

Múlt héten azonban Moszkva határozatlan időre kivonult az alku alól, miután az ukrán erők megkíséreltek egy sor támadást végrehajtani Szevasztopol kikötőváros ellen, számos pilóta nélküli légi és tengeri járművet használva, amelyeket állítólag a gabonafolyosóról indítottak – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...