2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Oroszország India legnagyobb olajszállítójává vált októberben

Oroszország megelőzte Szaúd-Arábiát és Irakot, és októberben India legnagyobb olajszállítójává vált – jelentette szerdán az Economic Times a Vortexa energiahordozó-követő cégre hivatkozva.

A jelentés szerint Oroszország teljes nyersolajexportja a dél-ázsiai országba 8%-kal, napi 946 ezer hordóra emelkedett az előző hónaphoz képest. Az ország októberben India teljes olajimportjának 22%-át adta, megelőzve Irak 20,5%-át és Szaúd-Arábia 16%-át.

Ez volt az első alkalom, hogy India több tengeri orosz olajat importált, mint az EU.

Brüsszel idén gazdasági szankciókat vezetett be Moszkvával szemben, beleértve az orosz tengeri olajra vonatkozó, a jövő hónapban hatályba lépő embargót, és csökkentette az országból származó összes olajvásárlást. Oroszország októberi nyersolajszállításai Indiába 34%-kal voltak magasabbak, mint az EU-ba irányuló szállítások.

A jelentés szerint Kína maradt Oroszország legnagyobb tengeri olajvásárlója a múlt hónapban, napi mintegy 1 millió hordó importtal.

India az év elején kezdte növelni az orosz nyersolaj vásárlását, mivel a nyugati szankciók miatt Moszkva kénytelen volt árengedményeket adni exportjára, hogy új vevőket találjon. Annak ellenére, hogy a nyugati országok nyomást gyakoroltak a Moszkvával való együttműködés megszüntetésére, Újdelhi számos alkalommal megvédte az orosz olajvásárlást.

A hét elején a CNN-nek adott interjújában Hardeep Singh Puri, India kőolaj- és földgázügyi minisztere megismételte, hogy India nem lát “erkölcsi akadályt” az orosz olaj importjában. Hozzátette, hogy az orosz olaj kizárása a világpiacról válsághoz és hordónként 200 dollárra emelkedő árakhoz vezethet. Azt mondta, hogy India bármilyen forrásból vásárol majd olajat és gázt, mivel a kormánynak “erkölcsi kötelessége”, hogy népét energiával lássa el.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...