2024, március 3.
13.6 C
Budapest
3.2 C
Moszkva

Oroszország India legnagyobb olajszállítójává vált októberben

Oroszország megelőzte Szaúd-Arábiát és Irakot, és októberben India legnagyobb olajszállítójává vált – jelentette szerdán az Economic Times a Vortexa energiahordozó-követő cégre hivatkozva.

A jelentés szerint Oroszország teljes nyersolajexportja a dél-ázsiai országba 8%-kal, napi 946 ezer hordóra emelkedett az előző hónaphoz képest. Az ország októberben India teljes olajimportjának 22%-át adta, megelőzve Irak 20,5%-át és Szaúd-Arábia 16%-át.

Ez volt az első alkalom, hogy India több tengeri orosz olajat importált, mint az EU.

Brüsszel idén gazdasági szankciókat vezetett be Moszkvával szemben, beleértve az orosz tengeri olajra vonatkozó, a jövő hónapban hatályba lépő embargót, és csökkentette az országból származó összes olajvásárlást. Oroszország októberi nyersolajszállításai Indiába 34%-kal voltak magasabbak, mint az EU-ba irányuló szállítások.

A jelentés szerint Kína maradt Oroszország legnagyobb tengeri olajvásárlója a múlt hónapban, napi mintegy 1 millió hordó importtal.

India az év elején kezdte növelni az orosz nyersolaj vásárlását, mivel a nyugati szankciók miatt Moszkva kénytelen volt árengedményeket adni exportjára, hogy új vevőket találjon. Annak ellenére, hogy a nyugati országok nyomást gyakoroltak a Moszkvával való együttműködés megszüntetésére, Újdelhi számos alkalommal megvédte az orosz olajvásárlást.

A hét elején a CNN-nek adott interjújában Hardeep Singh Puri, India kőolaj- és földgázügyi minisztere megismételte, hogy India nem lát “erkölcsi akadályt” az orosz olaj importjában. Hozzátette, hogy az orosz olaj kizárása a világpiacról válsághoz és hordónként 200 dollárra emelkedő árakhoz vezethet. Azt mondta, hogy India bármilyen forrásból vásárol majd olajat és gázt, mivel a kormánynak “erkölcsi kötelessége”, hogy népét energiával lássa el.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...

38 ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett

A légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. "Az éjjel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete,...

Berlin: valódi a hangfelvétel, amelyen a német tisztek a Krími híd ellni támadásról beszélnek

Valódiak a német tisztek - köztük a légierő egyik legmagasabb rangú parancsnoka - közötti megbeszélések arról, hogy segítenének Kijevnek egy esetleges Krím elleni támadásban...
spot_img

Videó