2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Putyin: Oroszország 2022 végére a világ öt legnagyobb gazdasága közé került

Oroszország a pesszimista előrejelzések ellenére 2022 végére a világ öt legnagyobb gazdasága közé került – jelentette ki Vlagyimir Putyin a Stratégiai Fejlesztési és Nemzeti Projektek Tanácsának ülésén.

“A pesszimista előrejelzések ellenére, amelyeket egyes szakértők, elsősorban természetesen a nyugatiak részéről hallottunk – és néha még most is hallunk – Oroszország 2022 végére <…> bekerült a világ öt legnagyobb gazdasága közé” – mondta az elnök.

Putyin emlékeztetett a Világbank adataira – a vásárlóerő-paritáson (PPP) alapuló GDP-számításokra. E mutató szerint Oroszország Kína, az Egyesült Államok, India és Japán után az ötödik helyen áll a világon, megelőzve Németországot.

Ugyanakkor a 2022 végére nominális GDP tekintetében a nyolcadik lett, az Egyesült Államok, Kína, Japán, Németország, India, Kína, Japán, Németország, India, az Egyesült Királyság és Franciaország mögött.

Az államfő hozzátette, hogy az orosz gazdaság folyamatos növekedést tapasztal.

“De a harmadik negyedév óta Oroszországban már gazdasági növekedés tapasztalható, és most már eléggé egyenletes az üteme. Így az idei második negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 4,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest” – mondta Putyin.

Megjegyezte, hogy a természeti erőforrások kitermeléséhez nem kapcsolódó iparágak, köztük az olaj és a gáz, gyorsabban növekednek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó