2022, május 19.
4.3 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Hiredetés

Putyin nem engedélyezte az Azovsztal ostromát és újra megadásra szólította fel az ukránokat

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem engedélyezte az Azovsztal üzem ostromát – ezt akkor közölte Szergej Sojgu védelmi miniszter tájékoztatta, hogy az orosz erők elfoglalták Mariupolt. A védelmi tárca vezetője teljes offenzívát akart indítani az üzemben rejtőzködő fegyveresek ellen.

“Katonáink és tisztjeink életének és egészségének megőrzésére kell gondolnunk. Nem kell bemászni ezekbe a katakombákba, és a föld alatt kúszni ezeken az ipari létesítményeken keresztül. Zárják le ezt az ipari övezetet, hogy egy légy sem juthasson át” – utasította az elnök Szergej Sojgu védelmi minisztert.

Utasította Sojgut, hogy szólítsa fel mindazokat akik még nem tették meg, hogy tegyék le a fegyvert.

Az orosz fél garantálja az életüket és méltósággal bánik velük a nemzetközi jogi eszközökkel összhangban. Minden sebesültet orvosi ellátásban részesítenek – közölte az orosz elnök.

Mariupol március eleji bekerítésekor a miniszter becslése szerint mintegy 8100 ukrán katona, külföldi zsoldosok és nacionalista fegyveres – köztük a hírhedt neonáci Azov zászlóalj tagjai – maradt az üzem területén.

Több mint 1400 fegyveres adta meg magát – mondta Sojgu, hozzátéve, hogy több mint 142 ezer civilt is evakuáltak a városból, ami hetek óta ostrom alatt áll.

Oroszország az elmúlt napokban kétszer is megpróbált humanitárius folyosót létrehozni a távozni szándékozók számára, de mindkét kísérlet sikertelen volt. Az orosz védelmi minisztérium biztonsági garanciákat kínálva felszólította a megmaradt ukrán erőket, hogy tegyék le a fegyvert, ha elfogadják a megadási javaslatot és leállítják az ellenségeskedést.

Szergej Volina, az üzemben meghúzódó ukrán 36. tengerészgyalogos dandár parancsnoka azt állította, hogy “több száz” civil rekedt a létesítményben. Azt nem magyarázta meg, hogy miért döntenek önként úgy, hogy egy olyan létesítményben bújnak el, amelyet ostromlott neonácik és reguláris ukrán csapatok ellenőriznek.

“Mintegy 90 autóbuszt és 25 mentőautót készítettünk elő számukra” – mondta Sojgu, hozzátéve, hogy kamerákat szereltek fel a területen a helyzet megfigyelésére. “Senki sem hagyta el az Azovstal [üzemet]” – tette hozzá. Más területekről mintegy 100 civil élt a lehetőséggel, hogy evakuálják – mondta a miniszter.

Az orosz erők kiszabadították a Mariupol kikötőjében fogva tartott összes túszt is, köztük a tengeri hajók legénységét, akiknek a kommunikációját a túszejtők megszakították – mondta Sojgu. A kikötő továbbra is le van zárva a tengeri aknák miatt – tette hozzá.

Az ott rejtőzködő ukrán erők szerdán késő este közölték saját feltételeiket a helyszín elhagyására. A csapatok jelezték, hogy egy meg nem nevezett “harmadik fél” támogatásával hagyják el a területet – mondta akkor Szvjatoszlav Palamar, a neonáci Azov ezred parancsnokhelyettese. Hozzátette, hogy személyes fegyvereiket is meg akarják tartani és nem hajlandók megadni magukat.

Mariupolban zajlanak a leghevesebb harcok, amióta Moszkva megindította offenzíváját.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS