2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Putyin minden ukránra kiterjesztette az egyszerűsített orosz állampolgárság megszerzését

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn közzétett rendelete szerint az orosz állampolgárság egyszerűsített eljárással történő megszerzésének lehetőségét kiterjesztették Ukrajna valamennyi lakosára.

“Kijelenti, hogy Ukrajna, a Donyecki Népköztársaság (DNR) vagy a Luganszki Népköztársaság (LNR) állampolgárai és a DNR-ben, LNR-ben vagy Ukrajnában állandóan élő, állampolgársággal nem rendelkező személyek […] jogosultak arra, hogy az Oroszországi Föderáció állampolgárságának felvételét egyszerűsített eljárás útján kérvényezzék az “Oroszországi Föderáció állampolgárságáról” szóló […] törvénynek megfelelően” – áll a rendeletben.

A rendelet korábbi változata csak a DNR, az LNR, valamint Ukrajna Herszon és Zaporozsje régióinak lakosaira vonatkozott.

Eközben a Donbassz köztársaságok fegyveres erőiben vagy rendvédelmi szerveiben való szolgálat nem lesz akadálya az orosz állampolgárság megszerzésének – áll a rendeletben.

“A katonai szolgálat, a Donyecki és Luganszki Népköztársaság nemzetbiztonsági vagy bűnüldöző szerveiben való szolgálat nem tekinthető az orosz állampolgárság visszautasításának okának” – áll a dokumentumban.

Az orosz jogszabályok értelmében az egyszerűsített eljárás lehetővé teszi, hogy az orosz állampolgárság iránti kérelmet számos előfeltétel – például öt éve Oroszországban élés, jövedelemforrás megléte és orosz nyelvvizsga letétele – teljesítése nélkül lehessen benyújtani.

Az egyszerűsített eljárást a DNR és az LNR lakosai számára Putyin 2019-es rendelete vezette be (akkor a köztársaságok még Ukrajna részeinek számítottak). A rendelet szerint “az ember és az állampolgár jogainak és szabadságjogainak védelme érdekében, a nemzetközi jog általánosan elismert elvei és normái alapján” írták alá. Idén május végén a rendeletet kiterjesztették Ukrajna Zaporozsjei és Herszon régióira is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...