2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Putyin közvetítésével tárgyalhat Aszad és Erdogan

Törökország és Szíria vezetői – Recep Tayyip Erdogan és Bassár el-Aszad – telefonos megbeszélést folytathatnak, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt javasolta – jelentette kedden a török állami média ankarai kormányon belüli forrásokra hivatkozva.

A hír Erdogan múlt heti, a dél-oroszországi Szocsiban tett látogatása után érkezett, ahol Putyin elnökkel Szíria kérdéséről tárgyalt. A Türkiye újság beszámolója szerint a találkozó után Putyin azt javasolta Ankarának, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben minél többet dolgozzon együtt az Aszad-kormánnyal, mivel egy ilyen megközelítés “sokkal pontosabb” lenne.

Az orosz vezető állítólag azt is javasolta Erdogannak, hogy Törökország és Szíria tartson találkozót, de a Türkiye beszámolója szerint Ankara azt mondta, hogy az még “túl korai”. Azt azonban kijelentették, hogy Erdogan és Aszad közötti telefonbeszélgetésre valószínűleg sor kerül.

Erdogan és Putyin megerősítették elkötelezettségüket a szíriai politikai folyamat mellett, és egyetértettek abban, hogy fontos a közel-keleti ország “politikai egységének és területi integritásának” fenntartása, és megfogadták, hogy “teljes koordinációban” közösen lépnek fel a terrorszervezetek elleni küzdelemben.

Törökország és Szíria között az elmúlt évtizedben feszült volt a viszony, mivel Ankara azzal vádolja az Aszad-kormányt, hogy nem tartja ellenőrzés alatt a kurd fegyvereseket az ország északkeleti részén, a török határon.

Törökország azóta több katonai műveletet indított Szíriában az Egyesült Államok által támogatott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ellen, amelyet Ankara terrorszervezetnek tekint. Júniusban Törökország bejelentette, hogy újabb offenzívát tervez Szíria kurdok által ellenőrzött területein, mondván, hogy 30 kilométeres “biztonsági övezetet” hoz létre a szíriai-török határ mentén.

Damaszkusz elítélte ezeket a terveket, és ragaszkodott ahhoz, hogy nem tűri a török agressziót és semmilyen egyoldalú katonai akciót a területén.

Törökország azonban nemrégiben kísérleteket tett arra, hogy felvegye a kapcsolatot a szíriai kormánnyal a PKK elleni közös hadműveletek lefolytatása érdekében. A múlt hónap végén Törökország vezető diplomatája, Mevlüt Cavusoglu azt mondta, hogy országa kész Damaszkusszal együtt dolgozni a kurd fegyveresek ellen, és hajlandó “mindenféle politikai támogatást nyújtani a szíriai rezsim e tekintetben végzett munkájához”.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...