2023, március 28.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva

Putyin közvetítésével tárgyalhat Aszad és Erdogan

Törökország és Szíria vezetői – Recep Tayyip Erdogan és Bassár el-Aszad – telefonos megbeszélést folytathatnak, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt javasolta – jelentette kedden a török állami média ankarai kormányon belüli forrásokra hivatkozva.

A hír Erdogan múlt heti, a dél-oroszországi Szocsiban tett látogatása után érkezett, ahol Putyin elnökkel Szíria kérdéséről tárgyalt. A Türkiye újság beszámolója szerint a találkozó után Putyin azt javasolta Ankarának, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben minél többet dolgozzon együtt az Aszad-kormánnyal, mivel egy ilyen megközelítés “sokkal pontosabb” lenne.

Az orosz vezető állítólag azt is javasolta Erdogannak, hogy Törökország és Szíria tartson találkozót, de a Türkiye beszámolója szerint Ankara azt mondta, hogy az még “túl korai”. Azt azonban kijelentették, hogy Erdogan és Aszad közötti telefonbeszélgetésre valószínűleg sor kerül.

Erdogan és Putyin megerősítették elkötelezettségüket a szíriai politikai folyamat mellett, és egyetértettek abban, hogy fontos a közel-keleti ország “politikai egységének és területi integritásának” fenntartása, és megfogadták, hogy “teljes koordinációban” közösen lépnek fel a terrorszervezetek elleni küzdelemben.

Törökország és Szíria között az elmúlt évtizedben feszült volt a viszony, mivel Ankara azzal vádolja az Aszad-kormányt, hogy nem tartja ellenőrzés alatt a kurd fegyvereseket az ország északkeleti részén, a török határon.

Törökország azóta több katonai műveletet indított Szíriában az Egyesült Államok által támogatott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ellen, amelyet Ankara terrorszervezetnek tekint. Júniusban Törökország bejelentette, hogy újabb offenzívát tervez Szíria kurdok által ellenőrzött területein, mondván, hogy 30 kilométeres “biztonsági övezetet” hoz létre a szíriai-török határ mentén.

Damaszkusz elítélte ezeket a terveket, és ragaszkodott ahhoz, hogy nem tűri a török agressziót és semmilyen egyoldalú katonai akciót a területén.

Törökország azonban nemrégiben kísérleteket tett arra, hogy felvegye a kapcsolatot a szíriai kormánnyal a PKK elleni közös hadműveletek lefolytatása érdekében. A múlt hónap végén Törökország vezető diplomatája, Mevlüt Cavusoglu azt mondta, hogy országa kész Damaszkusszal együtt dolgozni a kurd fegyveresek ellen, és hajlandó “mindenféle politikai támogatást nyújtani a szíriai rezsim e tekintetben végzett munkájához”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó