2022, július 6.
30.2 C
Budapest
28.7 C
Moszkva

Putyin köszöntötte az ünnep alkalmából a Donbassz köztársaságait is

Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulációs üzenetet küldött a Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelem 77. évfordulója alkalmából a Donyecki és Luganszki népköztársaságok, a posztszovjet országok és Közép-Ázsia vezetőinek – közölte a Kreml sajtószolgálata, amelyet a RIA Novosztyi idéz.

Az üzenetet Azerbajdzsán, Örményország, Belorusz, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Abházia, Dél-Oszétia, Donyecki Népköztársaság, Luganszki Népköztársaság vezetőinek, valamint “Grúzia és Ukrajna népeinek és polgárainak” címezte.

Megjegyezte, hogy ezen a napon tisztelettel adózunk a fronton harcoló katonák és munkások előtt, akik mérhetetlen áldozatok és megpróbáltatások árán leverték a nácizmust.

Ma közös feladatunk, hogy megakadályozzuk a nácizmus újjáéledését, amely annyi szenvedést hozott a különböző országok népeinek. A háborús évek eseményeinek igazságát, a közös szellemi értékeket és a testvéri barátság hagyományait meg kell őrizni és tovább kell adni az utódoknak” – áll az üzenetben.

A Donbassz köztársaságainak vezetőihez szólva Putyin megjegyezte, hogy “ma katonáink, akárcsak őseik, vállvetve harcolnak azért, hogy felszabadítsák szülőföldjüket a náci mocsoktól”.

Az orosz elnök nyilatkozatában bizakodását fejezte ki: “ahogy 1945-ben is, a győzelem a miénk lesz”.

A Nagy Honvédő Háború veteránjaihoz és az ukránokhoz intézett üzenetében Putyin hangsúlyozta továbbá, hogy a háborúban legyőzöttek ideológiai örököseinek bosszúja elfogadhatatlan.

Az ukrajnai katonai művelet megkezdése előtt az államfő jelezte, hogy Oroszország nem akarja megismételni a szovjet vezetés hibáit. Szavai szerint “a Nagy Honvédő Háború előestéjén a megfelelési kísérlet az agresszornak olyan hibának bizonyult, amely népünknek sokba került”. Putyin emlékeztetett arra, hogy az ellenségeskedések első hónapjaiban a Szovjetunió “hatalmas, stratégiailag fontos területeket és emberek millióit” veszítette el, és hangsúlyozta, hogy az országnak “nincs joga” megismételni ezeket a hibákat másodszor is.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS