2022, szeptember 25.
12.1 C
Budapest
6.7 C
Moszkva
Array

Putyin konstruktív párbeszédre számít az ENSZ megválasztott főtitkárával

Oroszország támogatja az ENSZ szerepének növelését és konstruktív párbeszédre számít az új főtitkárral – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor csütörtökön Moszkvában fogadta António Guterrest, a világszervezet adminisztrációjának megválasztott vezetőjét.

“Oroszország, az ENSZ egyik alapító országaként, mindig is az ENSZ vezető központi szerepének megerősítése mellett szállt és száll síkra a nemzetközi ügyekben, amellett hogy annak nagyobb szerepe legyen a konfliktusok megoldásában, az emberi jogokért folytatott küzdelemben” – mondta Putyin.

Szavai szerint Moszkva állandó kapcsolatban áll Ban Ki Munnal, az ENSZ távozó főtitkárával és reményét fejezte ki, hogy a januári hivatalba lépését követően ugyanilyen konstruktív párbeszéd alakul ki Guteressel is.

A megválasztott ENSZ-főtitkár a maga részéről kijelentette, hogy teljességgel elismeri Oroszország meghatározó szerepét, nemcsak az ENSZ-ben, hanem a nemzetközi kapcsolatok minden más vonatkozásában is. Elismerte, annak, hogy hasznossá tudta tenni magát a nemzetközi közösség számára, alapvető feltétele volt az, hogy konstruktív, jó, párbeszédre törekvő viszonyt tart fenn Oroszországgal.

Guterres az új és a szűnni nem akaró régi konfliktusok mellett a globális megközelítéssel megoldandó globális problémák között nevezte meg a nemzetközi terrorizmus új formáinak megjelenését, a klímaváltozást és az élelmiszer-ellátás biztonságának hiányát. Rámutatott, hogy ezeket egyoldalú fellépéssel lehetetlen megoldani.

“Ugyanakkor tudom, az ENSZ főtitkárának szerepe egyáltalán nem az, hogy a nemzetközi közösség vezetője legyen, az jóval szerényebb ennél. Enélkül is elegendő feladatom van abban, hogy ezt a gépezetet jó, fennakadás nélküli munkára késztessem” – mondta.

A béke és a biztonság szavatolásával kapcsolatban Guterres felajánlotta jószolgálati tevékenységét, valamint segítségnyújtó képességét, amelyek nélkülözhetetlenek lehetnek a tagállamok számára.
“És, természetesen, az a hozzáadott érték, amelyet nyújtani tudnék, egyebek között az Oroszországi Föderáció központi szerepének támogatásában áll, a többi között a béke és a biztonság szavatolása és a világ problémáinak megoldása területén” – fogalmazott a világszervezet megválasztott főtitkára. MTI

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...