2023, március 28.
3.5 C
Budapest
6 C
Moszkva

Putyin: kérdezzék meg a közel-keleti embereket, hogy a NATO szigorúan “védelmi” szövetség-e

Annak ellenére, hogy a NATO ragaszkodik ahhoz, hogy egy védekező szervezet, az Egyesült Államok vezette katonai koalíció nem mindig viselkedett így – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, példaként említve az afrikai, ázsiai és közel-keleti beavatkozásokat.

Emmanuel Macron francia elnökkel hétfőn tartott közös sajtótájékoztatóján Putyin a NATO ukrajnai és grúziai bővítésének lehetőségét kommentálta, amelyet Oroszország határozottan ellenez, arra hivatkozva, hogy az veszélyt jelent nemzetbiztonságára.

“Szeretném megjegyezni, hogy megpróbálják megnyugtatni Oroszországot, mint korábban, azzal az érveléssel, hogy a NATO egy békés és szigorúan védelmi szervezet, egy szigorúan védelmi szövetség” – mondta Putyin.

“Hogy ez mennyire igaz valójában, azt számos kormány polgárai saját tapasztalatukból tanulhatták meg. Irakra, Líbiára, Afganisztánra és a Belgrád elleni – az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankciója nélküli – nagyszabású hadműveletekre gondolok. Ez természetesen nagyon távol állt attól, amit egy békés szervezet tenne”.

Nyugati tisztviselők és a média már hónapok óta figyelmeztetnek arra, hogy Oroszország inváziót tervezhet Ukrajnába, amit Oroszország többször is tagadott. Decemberben Moszkva egy sor biztonsági javaslatot küldött az Egyesült Államok és a NATO vezetőinek, amelyben garanciákat kért arra, hogy a koalíció nem terjeszkedik Ukrajnában vagy Grúziában, két olyan országba, amelyek szomszédosak Oroszországgal. Januárban a két fél képviselői többször is találkoztak Európában, hogy a de-eszkalációról tárgyaljanak.

A múlt héten kiszivárgott dokumentumokból kiderült, hogy a nyugati vezetők hivatalosan elutasították a NATO bővítésének korlátozását, Jens Stoltenberg főtitkár pedig korábban újságíróknak azt mondta, hogy a koalíció “védekező szövetség, és nem törekszünk konfrontációra”. Moszkvai tisztviselők azonban azt állítják, hogy Ukrajna NATO-ba való felvétele növelné az Oroszország és a Nyugat közötti háború valószínűségét.

Macron hétfőn Moszkvában meglátogatta Putyint, hogy megvitassák a feszültség csökkentésére irányuló intézkedéseket, ami után a francia vezető azt állította, hogy ígéretet kapott arra, hogy Oroszország nem fogja eszkalálni a helyzetet Ukrajna körül.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó