2023, március 21.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Putyin és Erdogan a gáz-projektről, a gabonaszállításról, a szíriai helyzetről tárgyalt

Vlagyimir Putyin orosz és Tayyip Erdogan török elnök a kereskedelmi forgalom rekordméretű növekedéséről, a két ország energetikai projektjeiről, a gabonaüzletről és a szíriai rendezésről tárgyalt – közölte vasárnap közleményben a Kreml sajtószolgálata.

“A különböző területeken bővülő kétoldalú együttműködés kérdéseit részletesen megvitatták. Különösen a kereskedelmi forgalom rekordméretű növekedését állapították meg. Hangsúlyozták a közös energetikai projektek különös jelentőségét, főként a gázszektorban. A Gazprom elnöke, Alekszej Miller közelmúltbeli isztambuli megbeszéléseinek eredményeit figyelembe véve folytatódott a véleménycsere a Törökország területén egy regionális gázközpont létrehozásának kezdeményezéséről” – áll a közleményben.

A vezetők megvitatták továbbá az ukrán gabonának a fekete-tengeri kikötőkből történő szállításáról, valamint az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágyák exportjáról szóló, július 22-én kelt isztambuli megállapodások végrehajtásának módját.

“A megállapodás átfogó, amely a leginkább rászoruló országok igényeinek kielégítése érdekében az Oroszországból származó megfelelő szállítások előtt álló akadályok elhárítását írja elő. Vlagyimir Putyin kifejtette az Ukrajna körüli helyzet alapvető kérdéseit” – jegyezte meg a sajtószolgálat.

Putyin és Erdogan a 2019-ben aláírt orosz-török egyetértési megállapodás rendelkezéseinek betartásával összefüggésben a szíriai rendezés kérdését is megemlítette.

“A két ország védelmi és külpolitikai szervei támogatni fogják a szoros kapcsolatokat ebben a tekintetben” – jegyezte meg a Kreml.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó