2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Putyin: az ukrajnai katonai művelet hosszabb ideig folytatódhat

Az ukrajnai katonai művelet még egy ideig folytatódhat – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a Civil Társadalmi és Emberi Jogi Tanács ülésén. A februárban eszkalálódott ellenségeskedések időtartamára vonatkozó kérdésre válaszolva Putyin azt mondta, hogy minden cél elérése időbe telik, de rámutatott több, már elért jelentős eredményre.

“Természetesen ez egy hosszadalmas folyamat lehet” – mondta Putyin, rámutatva, hogy a konfliktus valójában 2014-ben kezdődött, amikor az Egyesült Államok támogatta a kijevi nacionalista puccsot.

Kifejtette, hogy Moszkvának nem maradt más választása, mint februárban beavatkozni, hogy megvédje a donyecki és luganszki Donbassz köztársaságokat – amelyek azóta megszavazták, hogy csatlakozzanak Oroszországhoz, valamint Herszon és Zaporozsje régiók nagy részét.

“Ezek az új területek jelentős nyereséget jelentenek Oroszország számára” – mondta az elnök.

“Már Nagy Péter is igyekezett hozzáférni az Azovi-tengerhez, és ez most az Oroszországi Föderáció belső tengere”.

“A legfontosabb, hogy az ott élő emberek népszavazáson megmutatták, hogy Oroszországhoz akarnak tartozni, és a mi világunk részének érzik magukat” – mondta Putyin.

“Most már velünk vannak, milliók, és ez a legnagyobb eredmény”.

Putyin azt is mondta, hogy “nincs értelme” további mozgósítási intézkedésekről tárgyalni, mivel a hadsereg sorainak feltöltésére behívott több mint 300 ezer tartalékos teljesen elegendő. Sőt, az évek óta harcoló donbasziak közül néhányan éppen most vonulnak vissza, hogy befejezhessék tanulmányaikat.

Az orosz elnök azt is elárulta, hogy a katonai művelet ellen most tiltakozó nyugat-európai vezetők “elhallgatnak”, amikor emlékezteti őket, hogy országaiknak 2014 óta garantálniuk kellett volna az ukrajnai békefolyamatot.

Franciaország és Németország tárgyalt a Majdan zavargásának békés befejezéséről, közvetlenül azelőtt, hogy az Egyesült Államok által támogatott nacionalisták erőszakosan átvették volna a hatalmat abban az évben februárban.

Párizs és Berlin később Minszkben tárgyalt a Kijev és a Donbassz köztársaságok közötti tűzszünetről, de semmit sem tettek annak fenntartása vagy előmozdítása érdekében.

Az év elején Petro Porosenko volt ukrán elnök nyíltan elismerte, hogy a tűzszünet taktika volt, hogy időt nyerjen, hogy Kijev hadsereget állíthasson fel a katonai megoldáshoz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...

A Kreml szerint nagy lesz a lelkesedés a nyugati tankok megsemmisítésére

Az orosz vállalkozások és tisztviselők által a nyugati haditechnikai eszközök ukrajnai megsemmisítéséért felajánlott pénzjutalmak elkerülhetetlenül több lelkesedőhöz fognak vezetni, akik hajlandóak lesznek vállalni a...