2022, szeptember 25.
15 C
Budapest
7.4 C
Moszkva

Putyin: az orosz tervezésű Akkuyu atomerőmű jelentősen hozzá fog járulni Törökország energiabiztonságához

A Dél-Törökországban épülő, orosz tervezésű Akkuyu atomerőmű jelentősen hozzá fog járulni a kis-ázsiai ország energiabiztonságához, és még inkább megerősíti annak gazdaságát – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán egy videókapcsolás során, amelynek keretében Recep Tayyip Erdogan török elnökkel elindították az első törökországi atomerőmű harmadik reaktorának építését.

Putyin rámutatott: az energiatermelés ezen formája megerősíti Törökország tudományos és ipari potenciálját, valamint új munkahelyeket is eredményez.

Az orosz államfő egyúttal aláhúzta, hogy ezen “úttörő” projekt sikeres megvalósulása nem csak az energia területén, hanem minden egyéb téren is fejleszti az orosz-török kapcsolatokat, beleértve a két ország barátságát és kölcsönös megértését.

Erdogan “drága barátjának” nevezve az orosz elnököt azt mondta, hogy ez az óriásprojekt az egyik jelképe a török-orosz együttműködésnek.

A török államfő hangsúlyozta: határozottan egyetértenek Putyinnal abban, hogy partnerségüket további projektekkel el kell mélyíteni.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök videókapcsolás során elindították az első törökországi atomerőmű harmadik reaktorának építését. Kép: Kreml

“A kialakult szoros párbeszéd nemcsak a kétoldalú kapcsolatokban, de a térség békéjének és stabilitásának megóvásában is kulcsszerepet játszik”, kezdve Líbiától a Hegyi-Karabahon át Szíriáig – hívta fel a figyelmet Erdogan.

Az Akkuyu nukleáris erőmű a dél-törökországi Mersin tartományban, a Földközi-tenger partján épül. Négy reaktorblokkjából az első a tervek szerint 2023-ra, a Török Köztársaság megalapításának 100. évfordulójára készül el. A létesítmény összteljesítménye 4800 megawatt lesz, amely a török villamosenergia-szükséglet nagyjából 10 százalékát fedezi majd.

Moszkva és Ankara 2010 májusában írt alá megállapodást az Akkuyu atomerőmű építéséről.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...