2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Putyin: az orosz tervezésű Akkuyu atomerőmű jelentősen hozzá fog járulni Törökország energiabiztonságához

A Dél-Törökországban épülő, orosz tervezésű Akkuyu atomerőmű jelentősen hozzá fog járulni a kis-ázsiai ország energiabiztonságához, és még inkább megerősíti annak gazdaságát – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán egy videókapcsolás során, amelynek keretében Recep Tayyip Erdogan török elnökkel elindították az első törökországi atomerőmű harmadik reaktorának építését.

Putyin rámutatott: az energiatermelés ezen formája megerősíti Törökország tudományos és ipari potenciálját, valamint új munkahelyeket is eredményez.

Az orosz államfő egyúttal aláhúzta, hogy ezen “úttörő” projekt sikeres megvalósulása nem csak az energia területén, hanem minden egyéb téren is fejleszti az orosz-török kapcsolatokat, beleértve a két ország barátságát és kölcsönös megértését.

Erdogan “drága barátjának” nevezve az orosz elnököt azt mondta, hogy ez az óriásprojekt az egyik jelképe a török-orosz együttműködésnek.

A török államfő hangsúlyozta: határozottan egyetértenek Putyinnal abban, hogy partnerségüket további projektekkel el kell mélyíteni.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök videókapcsolás során elindították az első törökországi atomerőmű harmadik reaktorának építését. Kép: Kreml

“A kialakult szoros párbeszéd nemcsak a kétoldalú kapcsolatokban, de a térség békéjének és stabilitásának megóvásában is kulcsszerepet játszik”, kezdve Líbiától a Hegyi-Karabahon át Szíriáig – hívta fel a figyelmet Erdogan.

Az Akkuyu nukleáris erőmű a dél-törökországi Mersin tartományban, a Földközi-tenger partján épül. Négy reaktorblokkjából az első a tervek szerint 2023-ra, a Török Köztársaság megalapításának 100. évfordulójára készül el. A létesítmény összteljesítménye 4800 megawatt lesz, amely a török villamosenergia-szükséglet nagyjából 10 százalékát fedezi majd.

Moszkva és Ankara 2010 májusában írt alá megállapodást az Akkuyu atomerőmű építéséről.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó