2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

A Szputnyik V szállításáról kezdeményezett tárgyalásokat Luxemburg Oroszországgal

Az új koronavírusos fertőzés elleni küzdelemben való együttműködésről és a Szputnyik V lehetséges Luxemburgba szállításáról tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök a nagyhercegség miniszterelnökével, Xavier Bettellel – közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.

A luxemburgi kezdeményezésre létrejött kapcsolatfelvétel során a felek megemlékeztek a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 130. évfordulójáról is, és kifejezték készségüket a politikai, gazdasági és kulturális viszony fejlesztésére. Szó esett az Oroszország és az EU közötti párbeszéd jelenlegi állapotáról is.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Rijádban bejelentette, hogy tárgyalásokat folytatott a Szputnyik V szaúd-arábiai gyártásának lehetőségéről. Az oltóanyag alkalmazását szerdán Kenyában és Marokkóban is engedélyezték.

Ezzel 48-ra nőtt azoknak az országoknak a száma, ahol a Szputnyik V-vel való oltást engedélyezték, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) szerint. Ezen államok összlakossága meghaladja az 1,2 milliárdot.

Eközben Oroszországban immár második napja volt 10 ezer alatt az újonnan diagnosztizált betegek száma. A szerdán közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9079-cel – ez a legalacsonyabb szám október 1. óta – 4 351 553-ra emelkedett.

Az R-szám 0,9, a napi növekmény 0,22 százalék, az új esetek 10,7 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 315 751-re csökkent, míg a halálos áldozatoké 466-tal 90 275-re nőtt, a felépülteké pedig 13 350-nel 3 945 527-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 113,8 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 144 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 510 534 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó