2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Putyin: az Eurázsiai Unió a többpólusú világ egyik erős pólusa lesz

Az Eurázsiai Gazdasági Uniónak (EaEU) minden lehetősége megvan arra, hogy a kialakulóban lévő többpólusú világ egyik erős, független és önellátó pólusává váljon – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az EaEU-tagállamok vezetőihez intézett, a Kreml honlapján hétfőn közzétett beszédében.

Az Unión belüli szoros integráció “méltó válasz számos olyan globális problémára, amelyet a világjárvány és az egyes országok által bevezetett jogtalan szankciók súlyosbítottak, mint a szegénység, az éghajlatváltozás és az erőforrások, köztük a legfontosabbak – az élelmiszer, a víz és az energia – hiánya” – mondta.

“Nyilvánvaló, hogy az Uniónak minden lehetősége megvan arra, hogy a kialakulóban lévő többpólusú világ egyik erős, független, önellátó pólusává váljon, hogy vonzásközpontja legyen minden olyan független államnak, amely osztja értékeinket és törekszik az EaEU-val való együttműködésre” – hangsúlyozta Putyin.

Oroszország 2023. január 1-jén vette át a Legfelsőbb Eurázsiai Gazdasági Tanács, az Eurázsiai Kormányközi Tanács és az Eurázsiai Gazdasági Bizottság igazgatótanácsának elnöki tisztét – jegyezte meg az elnök.

Összességében magasra értékelte az integráció 2015-ös megalakulása óta elért fejlődési ütemeket.

“Az Eurázsiai Gazdasági Unió folyamatosan fejlődik, ami egyértelműen bizonyítja hatékonyságát és jelentőségét” – olvasható a beszéd átiratában.

“Abszolút értékben az Unió tagállamai közötti kereskedelem ebben az időszakban 60%-kal nőtt, hogy 2021-ben elérje a történelmi csúcsot, 73,1 milliárd dollárt, míg a külkereskedelem 46%-kal, 846,3 milliárd dollárra emelkedett. Minden évben nő a magas hozzáadott értékű nem árucikkek aránya az Unió belföldi kereskedelmében.

Az egy főre jutó GDP növekedése 28,7%-os volt, a nemzeti valutában történő kifizetések aránya pedig megközelítette a 75%-ot” – mondta Putyin.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....