2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

Nem tűrjük a ruszofóbiát: Oroszország kiutasította Észtország nagykövetét

Oroszország csökkentette a diplomáciai kapcsolatok szintjét Észtországgal, és felszólította nagykövetét, Margus Laidre-t, hogy február 7-ig hagyja el Moszkvát. A lépés azután történt, hogy Észtország követelte, hogy Moszkva csökkentse tallinni nagykövetségének létszámát.

Az orosz külügyminisztérium hétfői közleményében úgy fogalmazott, hogy “az észt vezetés szándékosan rombolja a kétoldalú kapcsolatok egész komplexumát”.

“Tallinn a totális ruszofóbiát és az országunkkal szembeni ellenségeskedés ápolását az állami politika szintjére emelte” – áll a közleményben.

Ebben a hónapban az észt hatóságok felszólították Oroszországot, hogy február 1-jéig drasztikusan csökkentse tallinni nagykövetségének létszámát.

“Tekintettel arra, hogy az orosz nagykövetség személyzete nem az észt-orosz kapcsolatok javításán dolgozik egy agresszív háború közepette, úgy véljük, hogy az orosz misszió jelenlegi mérete indokolatlan” – mondta akkor Urmas Reinsalu észt külügyminiszter.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő elítélte a tallinni diplomáciai személyzet leépítésére vonatkozó követelést.

“Nem titok, hogy Észtország egyike azoknak az országoknak, amelyek a leginkább ellenségesek Oroszországgal szemben” – mondta akkor.

A tallinni orosz nagykövetség a múlt héten közölte, hogy az észt hatóságok intézkedései megakadályozták a normális működését, és “fennakadásokhoz vezettek a konzuli szolgáltatásokban”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...