2023, január 30.
2.9 C
Budapest
-1.2 C
Moszkva

Putyin: Afganisztán helyreállítási költségeit az Egyesült Államoknak és a NATO tagoknak kell állnia

Közös Afganisztán-politikát sürgetett, és menekülésnek minősítette a nyugati katonai koalíciónak az országból történt távozását Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Sanghaji Együttműködési Szervezet dusanbei tanácskozásán, amelyen a járványügyi karanténba vonulása miatt videokonferencia révén vett részt. Egyúttal támogatásáról biztosított Irán felvételét a közösségbe.

“Szervezetünknek most sürgős feladatot kell megoldania közös, összehangolt irányvonal elfogadásával, tekintettel az afganisztáni helyzet kiéleződésével járó komoly kockázatokra, miután az Egyesült Államok és a NATO-szövetségesei elhamarkodottan kivonultak, hogy azt ne mondjam, elmenekültek az országból” – mondta Putyin.

Álláspontja szerint Afganisztán helyreállítási költségeit az Egyesült Államoknak és a NATO-országoknak kell állniuk, amelyek húszéves jelenlét után pusztulást és “Pandora nyitott szelencéjét” hagyták maguk után.

Együttműködést szorgalmazott az Egyesült Államokkal és más államokkal az afgán kintlévőségek befagyasztásának fokozatos feloldása érdekében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencián kapcsolódott a Sanghaji Együttműködési Szervezet tanácskozásához. Kép: Kreml

Hangsúlyozta, hogy az afganisztáni események közvetlen hatással vannak a szervezet tagjai – Oroszország, Kína, India, Pakisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán – biztonságára. Az orosz elnök az javasolta, hogy az együttműködés használja fel a lehetőségeit az inkluzív afgán békefolyamat előmozdítására, valamint az országból kiinduló terrorveszély, kábítószer-kereskedelem és vallási szélsőségesség megállítására.

Putyin javaslatot tett a szervezet és az Afganisztán közötti kapcsolattartó csoport munkájának felújítására, valamint a Sanghaji Együttműködési Szervezet és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) ez irányú politikájának összehangolására. Egyúttal felszólította az új afgán vezetést, hogy teljesítse saját, a béke megteremtésére, a társadalom életének normalizálására és mindenki biztonságának szavatolására vonatkozó ígéretét.

A tanácskozáson elfogadott közös közlemény értelmében egyébként a tagállamok leszögezték, hogy a térségbeli biztonság megőrzésének és erősítésének egyik legfontosabb tényezője az afganisztáni rendezés. Síkra szálltak amellett, hogy Afganisztán független, semleges, egységes, demokratikus és békés, terrorizmustól, háborútól és kábítószertől mentes állam legyen. Sürgették egy inkluzív kormány létrehozását, az ország valamennyi etnikai, vallási és politikai csoportjának részvételével.

Megköszönték a régióbeli és a szomszédos országoknak az afgán menekültek befogadását és támogatását, egyúttal szorgalmazták, hogy “a nemzetközi közösség tegyen aktív erőfeszítéseket a menekültek méltóságteljes, biztonságos és fenntartható hazatérésének elősegítése érdekében”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencián kapcsolódott a Sanghaji Együttműködési Szervezet tanácskozásához. Kép: Kreml

A dokumentum megalkotói hangsúlyozták, hogy a világ különböző régióiban a konfliktushelyzetek politikai és diplomáciai, a nemzetközi jog általánosan elismert normáinak és elveinek szigorú betartása alapján történő rendezésének nincs alternatívája.

Putyin bejelentette, hogy Oroszország támogatja Irán teljes jogú tagként történő felvételét a szervezetbe (a tagfelvétel meg is történt Dusanbéban). Üdvözölte, hogy Egyiptom, Katar és Szaúd-Arábia a tömörülés “dialóguspartnere” lett. Méltatta, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet titkársága és az Eurázsiai Gazdasági Bizottság együttműködési memorandumot írt alá, amely szerinte újabb lépés a regionális együttműködési szervezetek eurázsiai partnerségének kiépítése felé.

Az orosz elnök meghívta a szervezet képviselőit, hogy vegyenek részt egy októberben, Kazanyban, gyorsreagálású járványügyi brigádok számára rendezendő nemzetközi gyakorlaton. Közölte, hogy Oroszország csaknem 1,2 millió, az új koronavírus kimutatására kidolgozott tesztkészletet bocsátott térítésmentesen a tagországok rendelkezésére, és szakembereket küldött a járvány elleni küzdelem támogatására.

Putyin azt is elmondta egyebek között, hogy Oroszország a Covid-19-járvány kezdete óta 3 ezer milliárd rubelt (mintegy 12 ezer milliárd forintot), azaz GDP-jének 4,5 százalékát fordította gazdasági és szociális támogatásra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...