2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Putyin: a történelmi Nyugat dominanciája gyengül

Vlagyimir PutyinA Nyugat humanitárius segítségnek álcázva terjeszti “rakétás-bombás demokráciáját”, beavatkozva azokba a konfliktusokba, amelyeket az “arab tavasz” keltett életre – jelentette ki Vlagyimir Putyin hétfőn Moszkvában, az orosz nagykövetek értekezletén. Az orosz államfő úgy vélte, hogy a “történelmi Nyugat” dominanciája gyengül. Ennek tulajdonította, hogy “egyes nemzetközi politikai szereplők bármilyen módon geopolitikai előnyöket kívánnak kovácsolni maguknak”. Putyin azt is elmondta az orosz diplomáciai képviseletvezetők tanácskozásán, hogy az amerikai elnökválasztási kampányban elhangzó nyilatkozatokat Oroszország nem dramatizálja. “Nagy a kísértés, hogy plusz pontokat szerezzenek a kemény kijelentésekkel, felelevenítsék az ideologizált sztereotípiákat és fóbiákat, amelyektől épp ideje lenne már megszabadulni. Mi ezt látjuk, és nem dramatizáljuk” – mondta az orosz államfő.
Kijelentette: Oroszországot aggasztják a stratégiai egyensúly megbontására irányuló amerikai törekvések, valamint az egyes orosz tisztviselők amerikai beutazását tiltani készülő jogi lépések. Hangsúlyozta ugyanakkor az állandó és bizalmi párbeszéd fontosságát Moszkva és Washington között.

 

Megismételte azt az orosz álláspontot, hogy a líbiai forgatókönyv megismétlődése nem engedhető meg más országokban, így Szíriában sem. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a szemben álló felek a tárgyalóasztalnál dolgozzák ki Szíriában a békés politikai rendezés menetét – hangsúlyozta.

Putyin arra szólította fel az orosz diplomácia képviselőit, hogy idejekorán jelezzék a világban történő eseményeket, intenzívebben befolyásolják az eseményeket ott, ahol orosz érdekekről van szó, és álljanak készen a legrosszabb forgatókönyvekre is.

Úgy vélte, hogy a külföldi Oroszország-kép torz, nem tükrözi a valódi helyzetet.

Véleménye szerint fel kell gyorsítani az orosz állampolgárság megadását a volt Szovjetunió polgárainak és az egykori migránsok utódainak is.

Úgy vélte, hogy az Európai Unió és Oroszország együttműködése nem tart lépést a gazdasági és politikai lehetőségekkel. Putyin ezért az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig terjedő egységes piac létrehozását javasolta Oroszország európai partnereinek.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....