2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Putyin: a Nyugat kényszerítette Moszkvát, hogy kilépjen a gabonaegyezményből

Vlagyimir Putyin elnök szerint a Nyugat lényegében arra kényszerítette Moszkvát, hogy megszüntesse részvételét a fekete-tengeri gabonakezdeményezésben, mivel nem oldotta fel az orosz mezőgazdasági exportra vonatkozó szankciókat. Az orosz államfő a török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal hétfőn Szocsiban folytatott megbeszélése után nyilatkozott.

Putyin a megbeszéléseiket követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Oroszország hajlandó visszatérni a gabonaegyezményhez, de csak akkor, ha a megállapodásban szereplő valamennyi fél teljesíti kötelezettségeit.

Az orosz vezető azt állította, hogy miközben Moszkva biztosította az ukrán kikötőkből induló gabonafolyosók biztonságát, Kijev “terrorista támadások végrehajtására használta ezeket a folyosókat”.

Putyin azzal is érvelt, hogy a megállapodás nem oldotta meg a globális élelmiszerválságot a gabona igazságos elosztásának sorozatos problémái miatt.

Az orosz vezető szerint a Nyugat “hazudott arról, hogy a fekete-tengeri megállapodás célja a fejlődő országok megsegítése”, mivel az Ukrajnából kiszállított gabona több mint 70%-a az EU-ba és más fejlett országokba került, míg csupán 3%-a került azokba az államokba, amelyeknek a legnagyobb szükségük volt rá.

Putyin kijelentette, hogy az alkutól függetlenül Oroszország továbbra is elkötelezett a műtrágya és más mezőgazdasági termékek exportja mellett a világpiac stabilizálása érdekében. Bejelentette, hogy Moszkva 1 millió tonna gabonát szándékozik “kedvezményes áron” elküldeni a Törökországban történő feldolgozásra, majd az azt követő ingyenes szállításra a világ legszegényebb országaiba.

Hozzátette, hogy Moszkva reméli, hogy ez a kezdeményezés támogatást kap a katari kormánytól, amely szintén kifejezte hajlandóságát a fejlődő országok megsegítésére.

Az elnök hozzátette, hogy Oroszország közel áll ahhoz, hogy hat afrikai állammal véglegesítse a mezőgazdasági termékek ingyenes szállításáról szóló megállapodást, megjegyezve, hogy a tárgyalások a végső stádiumban vannak, és a szállítások néhány héten belül megkezdődhetnek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó