2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Dél-Afrika visszautasította az USA vádjait, hogy fegyverekkel látja el Oroszországot

A dél-afrikai kormány vizsgálata nem talált bizonyítékot az Egyesült Államok azon állításaira, hogy egy orosz hajó tavaly fegyvereket szállított el az országból – jelentette be vasárnap Cyril Ramaphosa elnök.

Az Egyesült Államok dél-afrikai nagykövete, Reuben Brigety májusban azzal vádolta meg Pretoriát, hogy fegyverekkel és lőszerekkel látta el Oroszországot, amelyeket állítása szerint 2022 decemberében a Lady R teherhajóra pakoltak a Simon’s Town kikötőjében. Brigety elítélte Dél-Afrikát, amiért nem állt a Nyugat oldalára az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus során.

A vádak miatt Brigety bekérették a dél-afrikai külügyminisztériumba, Ramaphosa elnök pedig bírálta az Egyesült Államokat, amiért “aláássa az együttműködés szellemét”. A vezető akkor kijelentette, hogy nincs bizonyíték a követ állításainak alátámasztására, bár ígéretet tett arra, hogy vizsgálatot indít.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt tanácsolta Brigety-nek, hogy törődjön a saját dolgával, és ne avatkozzon bele a Moszkva és Pretoria közötti kapcsolatokba.

Ramaphosa vasárnap bejelentette, hogy egy kormányzati testület “nem talált bizonyítékot arra, hogy a Lady R hajóra exportra szánt fegyverrakományt pakoltak volna”, vagy hogy a hajó Oroszországba szánt fegyvereket szállított volna. Hozzátette, hogy a vádak ártottak Dél-Afrika gazdaságának és globális megítélésének, és hogy a mögöttük álló személyek nem szolgáltattak bizonyítékokat, amelyek alátámasztották volna őket.

Ramaphosa szerint a vizsgálat során közel 50 ember tanúvallomását vették figyelembe, és több mint 100 dokumentumot vizsgáltak meg. Megállapította, hogy a hajó a dél-afrikai hadsereg számára az Armscor fegyvergyártó cég által megrendelt berendezéseket szállított. Azonban nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a jelentést, vagy részleteket közölni a leszállított felszerelésekről, arra hivatkozva, hogy ez veszélyeztetné “a kritikus [dél-afrikai] katonai műveleteket”.

Ramaphosa elmondta, hogy az áruk behozatalához a megfelelő engedélyeket beszerezték, és nem találtak bizonyítékot bűncselekményre.

Dél-Afrikát szoros, a szovjet korszakra visszanyúló kapcsolatok fűzik Oroszországhoz. Az ukrajnai konfliktusban semlegességet nyilvánított, de azzal vádolta a Nyugatot, hogy a Moszkva elleni szankciókkal a kívülálló országokat támadja. A múlt hónapban Dél-Afrika adott otthont a BRICS gazdasági csoport kulcsfontosságú csúcstalálkozójának, amelynek Oroszország is tagja. Februárban haditengerészeti gyakorlatot tartott Moszkvával és Pekinggel, amit Washington bírált.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó