2022, október 3.
12.2 C
Budapest
15.6 C
Moszkva

Putyin a NATO terjeszkedésének megállítását javasolta a brit kormányfőnek

Tárgyalásokat kell kezdeni olyan megállapodások kidolgozásáról, amelyek kizárnák a NATO bárminemű további terjeszkedését – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Boris Johnson brit kormányfővel folytatott hétfői telefonbeszélgetésben.

A Kreml sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint Putyin – válaszul arra, hogy Johnson aggodalmának adott hangot az állítólagos orosz csapatmozgásokról szóló jelentésekkel kapcsolatban – részletesen ismertette tárgyalópartnerével az Ukrajna körüli jelenlegi helyzet moszkvai értékelését.

Az orosz elnök véleménye szerint Kijev politikája aláássa a minszki megállapodásokat, céltudatosan, nehézfegyverek bevetésével súlyosbítja a helyzetet a Donyec-medencében, és diszkriminálja az orosz ajkú lakosságot.

A brit miniszterelnök Moszkva tájékoztatása szerint méltatta Oroszország hozzájárulását a glasgow-i klímakonferencia sikeréhez. A felek a párbeszéd folytatásában állapodtak meg.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az Izvesztyija című napilapnak adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy “súlyos következményekkel járhat” a NATO számára a szövetség keleti bővítésének folytatása.

“Kiállunk az igazunk mellett, és ha opponenseink ezt keresztezni akarják, akkor meglátják majd, hogy nem erősödik meg a biztonságuk” – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy a szovjet, később az orosz vezetők többször ígéretet kaptak a legfelelősebb szinteken, hogy a NATO nem fog tovább terjeszkedni kelet felé, de ennek az ellenkezője történt.

Nehezményezte, hogy az észak-atlanti szövetség nem indokolja meg, miért van szükség keleti bővítésre, és elvi okokra hivatkozva elveti a téma megvitatásának lehetőségét.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...