2022, augusztus 8.
24.3 C
Budapest
21.8 C
Moszkva

Putyin: a módosított alkotmány csak választói jóváhagyással lép hatályba

Oroszország módosított alkotmánya csakis az oroszok jóváhagyásával lép hatályba – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a választókhoz kedden intézett televíziós üzenetében.

Az elnök a megváltoztatott alaptörvényről folytatott, a Covid-19-járványhelyzet miatt egy hétre elnyújtott országos szavazás fő napja előtti délutánon hangsúlyozta: a cél annak rögzítése, hogy az emberek milyen országban, milyen értékek és elvek mellett akarnak élni, valamint a “stabilitás, a biztonság és a jólét” szavatolása.

“Tudjuk, hogy amikor együtt vagyunk, a legnehezebb feladatokat kritikus helyzetben is képesek vagyunk megoldani” – hangsúlyozta Putyin az üzenetben, amelynek hátteréül a második világháborúban a Tver megyei Rzsev környékén vívott véres pozícióharcokban elesett 1,3 millió szovjet katona emlékét megörökítő, monumentális emlékmű szolgált.

A tíz méter magas kurgándombon álló, 25 méteres, szálló darvak rajából gyászoló katonává formálódó bronzszobrot Putyin Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök társaságában avatta fel kedden.

Vlagyimir Putyin veteránokkal, háttérben a második világháború áldozatainak állított monumentális szobor a Tver megyei Rzsevben. Kép: Kreml

Üzenetében az elnök nem tért ki arra, hogy a módosított alaptörvény eltörli újraválaszthatóságának eddigi korlátozását.

Az orosz Központi Választási Bizottság kedden közölte, hogy a voksolás eddigi öt napja alatt több mint 49,6 millió ember, vagyis a jogosultak 45,7 százaléka adta le szavazatát.

A voksolás tisztaságával kapcsolatban a tájékoztatási térben küzdelem bontakozott ki. A választási bizottsághoz több mint 467 ezer bejelentés érkezett, amelyek közül a testület szerint valamivel több mint 2 százalék utalt törvénysértés lehetőségére. A részvételi arány felsrófolását célzó, szavazásra való kényszerítés gyanúja ügyében 134 panasz érkezett a testülethez, amely ezek közül 115-öt a rendvédelmi szervekhez továbbított. Alekszandr Brod, az orosz elnöki emberi jogi tanács tagja kedden azt állította, hogy a választások megfigyelésére szakosodott Golosz civil szervezet 1350, szabálysértésre vonatkozó bejelentésének 92 százaléka hamisnak bizonyult.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nemzeti szavazáson. Kép: Kreml

A szavazatszámlálás a szerdai urnazárás után kezdődik meg. A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet hétfőn exit pollokra hivatkozva közölte, hogy az addig szavazatukat leadó polgárok 76 százaléka támogatásáról biztosította az alkotmánymódosítást.

A módosított alaptörvényt a szövetségi és a regionális parlamentek már megszavazták. Mivel a változások a kezdeményezők szerint az 1993-as jelcini alkotmány alapvető rendelkezéseit nem érintik, népszavazást kiírni róluk a vonatkozó szabályok értelmében nem lenne kötelező, Putyin azonban kezdeményezte, hogy tartsanak népi bizalmi szavazást az ügyben.

A 206 módosítást tartalmazó alaptörvény egyebek között előírja, hogy az elnöki tisztséget egy ember legfeljebb két ciklusra tölthesse be, a hatályba lépésekor hivatalban lévő államfő esetében azonban “lenullázza” eddig letöltött hivatali periódusokat, amivel megnyitja számára a lehetőséget, hogy még két elnökválasztáson is jelöltethesse magát.

Kép: Kreml

Az Állami Dumának (alsóháznak) a továbbiakban nemcsak beleegyezési, hanem jóváhagyási joga is lesz a kormányfőjelöltek, azok helyettesei és a miniszterek esetében, kivéve az erőszakszervezeteket felügyelő tárcák vezetőit és a külügyminisztert. A kamarának joga lesz vádat emelni az exelnök ellen, a mentelmi jogtól való megfosztása érdekében.

A Szövetségi Tanács (felsőház) 30 tagját az elnök nevezheti majd ki, hetet közülük életre szólóan. A szövetségi védelmi, biztonsági, belügyi, igazságügyi, külügyi és katasztrófavédelmi szervek vezetőit az elnök a kamarával konzultálva nevezi ki.

A helyi hatalom szervei “a közhatalom egységes rendszerének” részévé válnak.

Az alaptörvényben új elem, hogy megtiltja történelemhamisítást, valamint az ország területének elidegenítését célzó tetteket és felhívásokat. A gyermekeket nevezi meg az állampolitika legfontosabb prioritásaként, védi a házasság intézményét, amelyet egy férfi és egy nő szövetségeként határoz meg.

Megerősíti az orosz mint “államalkotó nép nyelvének” hivatalos használatát az ország területén, de a köztársaságoknak megengedi, hogy nemzeti nyelveiknek az orosszal egyenrangú államnyelvi státust adjanak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...

Oroszországhoz csatlakozna az egyik ukrán régió, népszavazást szerveznek

A Zaporizzsjai terület népszavazást tart arról, hogy elszakadjon-e Ukrajnától, és kérje-e az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozást - jelentette be hétfőn a régió közigazgatásának vezetője. Jevgenyij...

Az Amnesty International bocsánatot kért az Ukrajnát bíráló jelentéséért, de nem vonja vissza azt

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi csoport bocsánatot kért a megdöbbenésért, amelyet nemrégiben kiadott jelentése váltott ki, amelyben egyebek mellett azzal vádolta az ukrán...