2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Putyin a Minszk és az EU-államok közötti kapcsolat helyreállítását szorgalmazta Merkelnél

A Belarusz és néhány uniós tagállam határán kialakult migrációs válság megoldása érdekében az EU-nak helyre kellene állítania a kapcsolatot Minszkkel – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Angela Merkel német kancellárral folytatott csütörtöki telefonbeszélgetése során – írja az MTI.

A két vezető telefonbeszélgetéséről a Kreml sajtószolgálata adott ki közleményt. Putyin és Merkel szerdán is tárgyalt egymással a konfliktusról.

“Putyin az EU tagállamai és Belarusz közötti kapcsolatok helyreállítása mellett érvelt” – írták a moszkvai közleményben, amely szerint megerősíttetett a kiélezett válság mielőbbi megoldásának fontossága.

Az orosz elnök arra is felhívta tárgyalópartnerének figyelmét, hogy Kijev destruktív politikát folytat az ukrajnai belső válság ügyében, és egyre inkább az erőszakos módszerekre helyezi a hangsúlyt. Egyebek között harci drónt is bevetett, megsértve a rendezésről kötött minszki megállapodásokat. Putyin emellett azt is kifejtette Merkelnek, hogy destabilizáló jellegű az Egyesült Államok és több más NATO-ország provokatív tevékenysége a Fekete-tengeren.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter reagált arra a hírre, hogy az EU szankciókat készül bevezetni az Aeroflot orosz légitársaság ellen, amely Brüsszel szerint részt vesz közel-keleti migránsok Fehéroroszországba szállításában.

“Hogy nagyon diplomatikus legyek, ez nem igaz. Az Aeroflot pedig tudomásom szerint nem repül a Belarusz Köztársaság fővárosába azoknak az országoknak (Iraknak és Szíriának) a fővárosából, ahonnan menekültek áramlanak Európába, miután Európa, Amerikával együtt, lebombázta őket” – mondta Lavrov.

Korábban az Aeroflot is közölte, hogy nincsenek járatai Irakba és Szíriába, és ezen országok állampolgárai a légitársaság gépein harmadik országokból sem repültek Belaruszba.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy két Tu-160-as hadászati bombázó, Szu-30MSZ típusú vadászgépek kíséretében, őrjáratot végzett csütörtökön a fehérorosz légtérben. A tájékoztatás szerint a manőver célja az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam biztonságának szavatolása volt, és nem irányult harmadik ország ellen.

Szerdán két Tu-22M3 típusú hadászati bombázó repült be a belarusz légtérbe.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó