2022, október 6.
9.5 C
Budapest
7.1 C
Moszkva

Putyin a Minszk és az EU-államok közötti kapcsolat helyreállítását szorgalmazta Merkelnél

A Belarusz és néhány uniós tagállam határán kialakult migrációs válság megoldása érdekében az EU-nak helyre kellene állítania a kapcsolatot Minszkkel – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Angela Merkel német kancellárral folytatott csütörtöki telefonbeszélgetése során – írja az MTI.

A két vezető telefonbeszélgetéséről a Kreml sajtószolgálata adott ki közleményt. Putyin és Merkel szerdán is tárgyalt egymással a konfliktusról.

“Putyin az EU tagállamai és Belarusz közötti kapcsolatok helyreállítása mellett érvelt” – írták a moszkvai közleményben, amely szerint megerősíttetett a kiélezett válság mielőbbi megoldásának fontossága.

Az orosz elnök arra is felhívta tárgyalópartnerének figyelmét, hogy Kijev destruktív politikát folytat az ukrajnai belső válság ügyében, és egyre inkább az erőszakos módszerekre helyezi a hangsúlyt. Egyebek között harci drónt is bevetett, megsértve a rendezésről kötött minszki megállapodásokat. Putyin emellett azt is kifejtette Merkelnek, hogy destabilizáló jellegű az Egyesült Államok és több más NATO-ország provokatív tevékenysége a Fekete-tengeren.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter reagált arra a hírre, hogy az EU szankciókat készül bevezetni az Aeroflot orosz légitársaság ellen, amely Brüsszel szerint részt vesz közel-keleti migránsok Fehéroroszországba szállításában.

“Hogy nagyon diplomatikus legyek, ez nem igaz. Az Aeroflot pedig tudomásom szerint nem repül a Belarusz Köztársaság fővárosába azoknak az országoknak (Iraknak és Szíriának) a fővárosából, ahonnan menekültek áramlanak Európába, miután Európa, Amerikával együtt, lebombázta őket” – mondta Lavrov.

Korábban az Aeroflot is közölte, hogy nincsenek járatai Irakba és Szíriába, és ezen országok állampolgárai a légitársaság gépein harmadik országokból sem repültek Belaruszba.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy két Tu-160-as hadászati bombázó, Szu-30MSZ típusú vadászgépek kíséretében, őrjáratot végzett csütörtökön a fehérorosz légtérben. A tájékoztatás szerint a manőver célja az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam biztonságának szavatolása volt, és nem irányult harmadik ország ellen.

Szerdán két Tu-22M3 típusú hadászati bombázó repült be a belarusz légtérbe.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Törökország a Donbasszból importál szenet

Az ásványkincsekben gazdag Donyecki Népköztársaságban (DNR) bányászott szenet Törökországba exportálják, ahonnan a közel-keleti és afrikai országokba kerül - közölte Vitalij Hocenko, a DNR miniszterelnöke...

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók - mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője. Szavai szerint...

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében - derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből....