2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Putyin: a józan ész remélhetőleg felülkerekedik a kaotikus nemzetközi helyzetben

Reményét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy végül a józan ész felülkerekedik kaotikus nemzetközi helyzetben.

Putyin akkor beszélt erről, amikor a Kremlben szerdán átvette több állam Oroszországba akkreditált új nagykövetének megbízólevelét.

“A dolgok állása a világon valóban nyugtalanságot kelt. A világon a helyzet egyre kaotikusabb. Ennek ellenére bízunk abban, hogy a józan ész végül felülkerekedik, hogy a nemzetközi kapcsolatok konstruktív mederbe terelődnek és hogy az egész világrendszer stabilabbá és kiszámíthatóbbá válik” – mondta.

Szavai szerint Moszkva kész a külföldi partnerekkel való építő jellegű, a nemzetközi jog és az ENSZ Alapokmánya által vezérelt párbeszédre. Mint mondta, továbbra is következetesen fog törekedni a globális és a regionális biztonság és stabilitás erősítésére, maradéktalanul be fogja tartani nemzetközi kötelezettségeit.

A nap folyamán korábban Donald Trump amerikai elnök egy Twitter-üzenetben azt üzente Oroszországnak, hogy készüljön, mert rakétákat fog kilövetni Szíriára a kelet-gútai Dúmát ért állítólagos rakétatámadás miatt. Szíriai “ellenzéki szervezetek” állítása szerint Damaszkusz erői szombaton vegyi fegyvert vetettek be a városban. Az állítólagos incidens következtében értesülések szerint többtucatnyi polgári lakos életét vesztette.

“Oroszország azzal jön, hogy lelő minden és bármilyen típusú rakétát. Készüljön! Menni fognak (a rekéták), remekek, újak és okosak! Nem lehettek szövetségesei egy Gázzal Gyilkoló Állatnak, aki a saját népét öli, és még élvezi is!” – írta Trump Bassár el-Aszad elnökre utalva, aki a szíriai belháborúban Oroszország támogatását élvezi.

Trump a jelek szerint ezzel arra reagált, hogy Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnöke március 13-án kilátásba helyezte mind a Szíriára irányuló rakétáknak, mind pedig hordozóeszközeinek a kilövését, ha azok orosz katonák életét veszélyeztetnék.

Az amerikai elnök nem sokkal a szerdai harcias üzenetét követően békülékenyebb hangnemre váltott: gazdasági segítséget ajánlott Oroszországnak, és a “fegyverkezési verseny” lezárását szorgalmazta.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az üzenetekkel kapcsolatban azt mondta, hogy Oroszország nem Twitter- hanem komoly diplomáciát folytat. Hangot adott meggyőződésének, hogy a legfontosabb dolog nem ártani a nemzetközi kapcsolatoknak.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke egy Facebook-bejegyzésben közölte: “Komoly beszélgetés tárgyának kell lennie az ENSZ Biztonsági Tanácsában és más nemzetközi fórumokon”, hogy Trump hamis indokra hivatkozva fegyveres erőt akar alkalmazni. Koszacsov “elborzasztónak” nevezte az amerikai elnök üzenetét, rámutatva, hogy “még a bizonyítékokkal meglehetősen könnyedén bánó Nagy-Britannia is +befékezett+”, megértve azt, hogy mivel fenyeget egy kétséges háttérrel végrehajtott rakétacsapás.

“Tényleg félelmetes, amikor az ember megérti, hogy milyen kezekbe kerül a világtörténelem legnagyobb katonai arzenálja” – írta a politikus.

Viktor Poznyihir altábornagy, az orosz fegyveres erők vezérkara műveleti főosztályának helyettes vezetője szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a dúmai állítólagos vegyifegyver-támadás kamerára vett jeleneteit a Fehérsisakosok elnevezésű mentőalakulat “rendezte meg” a kelet-gútai “humanitárius művelet” során immár sokadszor. Hangot adott reményének, hogy ilyesmi utoljára történhetett meg, és megismételte a Moszkvában többször elhangzott állítást, miszerint a csoport kizárólag a “terroristák soraiban működik”.

A tábornok szerint nem felel meg a valóságnak az az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) származó értesülés, amely szerint Dúmában mintegy ötszázan szenvedtek sérülést mérgező anyagoktól. Elmondta, hogy orosz katonák a helyszínen kapcsolatba léptek a szíriai Vörös Félhold és a kelet-gútai humanitárius műveleteket koordináló ENSZ-irodával, de azoknak nem volt tudomásuk ilyen adatokról. Poznyihir meghívta a WHO képviselőit Kelet-Gútába, hogy azok a helyszínen tájékozódhassanak. Közölte, hogy az orosz fél szavatolni fogja biztonságukat.

A tábornok szerint a vezérkar figyelemmel kíséri a Szíria körül alakuló helyzetet. Mint mondta, várhatóan május elején érkezik a Perzsa-öbölbe a Harry Truman repülőgép-hordozó vezette amerikai flottakötelék.

A kötelék a tervek szerint szerdán indul el Európa és a Közel-Kelet felé. Amerikai sajtóértesülések szerint a Donald Cook amerikai rakétahordozóhoz, amely 100 kilométerre közelítette meg a tartuszi orosz katonai kikötőt, hétfőn csatlakozhat majd az ugyanehhez a hajóosztályhoz tartozó Porter. MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó